3 česká přísloví, na která si vzpomeňte při sjednávání půjčky • Home…
Rady a návody > Finance > 3 česká přísloví, na která si vzpomeňte při sjednávání půjčky

3 česká přísloví, na která si vzpomeňte při sjednávání půjčky

27. 7. 2015
Přísloví se zrodila ze zdravého selského rozumu a zná je každý. Teď už zbývá jen to, aby se jimi řídili i zájemci o půjčky.
Prislovi

Odborníci o příslovích říkají, že obsahují obecně platné zásady. A ne ledajaké. Znali je už ve starověké Indii nebo Asyrské říši, odkud o nich také pocházejí první literární zmínky. Je ale jasné, že existují mnohem déle - jen si je lidé nezapisovali, ale poučovali se jimi ústně.

Jisté je také to, že přísloví mají co říct i dnes. Třeba při sjednávání půjčky. Nenechte se proto vyděsit dluhovými pastmi a spirálami, vzpomeňte si na rady ověřené několika tisíciletími a nemůžete udělat chybu.

A jen pro zajímavost - věděli jste, že se věda zkoumající přísloví jmenuje paremiologie?

1. Dvakrát měř a jednou řež

 Kdyby vám švadlena šila oblečení jen tak od oka, výsledek by škrtil, tlačil a o pohodlí by nemohla být řeč. S půjčkou je to stejné. Pokud si sjednáte první na kterou narazíte, nemůžete se divit, že vám nepadne jako ulitá.

Nejprve proto sečtěte všechny rodinné příjmy a pak od nich odečtěte průměrné výdaje. Získáte částku, která by mohla tvořit měsíční splátku za půjčku. Z té si ale vždy nechte stranou ještě rezervu pro případ nečekaných výdajů.

Když už víte, kolik můžete měsíčně splácet, porovnejte nabídky různých poskytovatelů. Vybírejte ovšem jen ty prověřené a poctivé, například podle navigátoru bezpečného úvěru. Pomocí RPSN (s výpočty vám pomůže jakákoli online kalkulačka) snadno zjistíte, kolik vás bude půjčka nakonec stát a kdo vám ji dá nejvýhodněji. 

2. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá

 Do lesa, tedy svému věřiteli, volejte v případě jakéhokoli problému. A ideálně ještě dříve, než se do něj vůbec dostanete. Propustili vás z práce, ale úspory vám ještě na tři splátky vystačí? Stejně radši volejte hned, aby věřitel viděl váš proaktivní přístup.

Když budete problémy tajit nebo věřiteli lhát, vzpomeňte si na přísloví o lži, která má krátké nohy. Až to praskne - a ono to praskne určitě - ztratíte důvěryhodnost a vaše problémy budou akorát větší. 

3. Mnoho psů - zajícova smrt

Nebo spíše mnoho půjček - dlužníkův problém. Jedna půjčka zkrátka stačí a druhou si vezměte teprve tehdy, když první splatíte. V žádném případě ale půjčku nesplácejte jinou půjčkou. Nejste přeci blbá blondýna.

Pomyslných psů se nezbavíte, naopak budou ještě hladovější a zuřivější. Pokud totiž nezvládnete splatit jednu půjčku, je jisté, že druhou, vyšší, nesplatíte také.   

 U nás v Home Creditu se řídíme příslovím “náš zákazník, náš pán”. Přesto se může stát, že vám neschválíme půjčku v takové výši, o jakou jste si zažádali. I my totiž dvakrát měříme a vždy vám poskytneme jen takovou půjčku, která neohrozí váš rodinný rozpočet.

Podle čeho určujeme její výši? Pomáhá nám v tom úvěrové skóre.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Pujcky pratele
Předchozí článek

Dávejte pozor na půjčky v rodině a mezi přáteli

Rady a návody > Finance
Money
Následující článek

Kvůli příteli si půjčila peníze, dnes je sama a čelí exekuci

Příběhy > Našich zákazníků