5 rad, jak napsat životopis, který zaujme personalisty • Home Credit…
Rady a návody > Kariéra > 5 rad, jak napsat životopis, který zaujme personalisty

5 rad, jak napsat životopis, který zaujme personalisty

13. 6. 2016
Přibližně 20 vteřin. Tak dlouho věnuje personalista pozornost vašemu životopisu, pokud ho ničím neupoutá. Vylepšete svůj životopis a zvyšte svou šanci na získání práce snů. Poradíme vám, jak na to.
Zivotopis 1

1. Vyvarujte se chyb

Pravopisné a stylistické chyby na první pohled odradí každého personalistu. Zkontrolujte si proto, jestli máte správně nejen tvrdá a měkká i, ale také názvy institucí nebo formáty dat. Pokud si nevíte rady, zapátrejte v internetové jazykové příručce nebo dejte svůj životopis na kontrolu korektorovi.  

2. Zaujměte grafikou

Špatně zformátovaným životopisem personalistu nezaujmete. Dbejte proto na to, aby vaše odstavce vždy začínaly na stejném místě a pro stejné úrovně informací používejte stejnou velikost písma. Nebojte se ani být kreativní. Životopis můžete ozvláštnit zajímavým grafickým zpracováním. Pamatujte ale, že nic se nemá přehánět. Nekombinujte proto příliš mnoho barev nebo typů písma.

Přidat můžete i fotku. Zapomeňte ale na momentky z dovolené. Vyberte portrétní fotku s neutrálním pozadím, na které se usmíváte. 

3. Nevymýšlejte si

Znalost španělštiny, němčiny i angličtiny na úrovni rodilého mluvčího jistě zaujme mnoho personalistů. Pokud se ale v praxi ukáže, že vaše znalost jazyka končí u „Hello, my name is…“, hrozí vám nejen vyhazov z práce, ale také záporné reference. Proto do životopisů uvádějte vždy jen pravdu

4. Stručně popište náplň předchozí práce

Pozice manager v životopisu vypadá dobře. Proto ji začalo využívat mnoho lidí. Jenže nikdo si nedokáže přesně představit, co je náplní práce managera v dané firmě. Proto u každé pozice krátce napište, co přesně jste dělali. Personalista tak získá lepší přehled o vašich kompetencích. 

5. Životopis zbytečně neprotahujte

Neřiďte se heslem, že čím delší životopis napíšete, tím lépe zapůsobíte. Příliš dlouhý životopis naopak může personalistu odradit od čtení. Nepřesáhněte proto rozsah 2 stran A4. Pokud by byl váš životopis příliš dlouhý, smažte z něj pracovní zkušenosti, které nejsou relevantní pro práci, na kterou se hlásíte. Vždy nejprve mažte ty nejstarší pracovní zkušenosti.

Pro inspiraci se podívejte i na internet, kde najdete spoustu vzorových životopisů. Například na stránky Europass nebo Životopis online.

 Máte také tip na to, jak napsat skvělý životopis? Podělte se o něj s námi na Facebooku.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Pohovor
Předchozí článek

5 tipů, jak zaujmout personalistu na pracovním pohovoru

Rady a návody > Kariéra
Shutterstock 182074985 low
Následující článek

Ztratili jste osobní doklady? Nepanikařte!

Rady a návody > Úřady