7 chyb, kvůli kterým můžete přijít o práci • Home Credit Blog • Home…
Rady a návody > Kariéra > 7 chyb, kvůli kterým můžete přijít o práci

7 chyb, kvůli kterým můžete přijít o práci

15. 7. 2016
Snažíte se šetřit, máte slušné zaměstnání a vkládáte do něj veškeré úsilí. Konečně je vaše finanční situace stabilnější, blýská se na lepší časy, ale pak se něco pokazí a vy najednou v rukách držíte papír s výpovědí. Přinášíme vám seznam častých chyb, které vás můžou stát místo, a návod, jak se jich vyvarovat.
Jak nedostat padaka

1. Chybami se člověk učí. Ale vy nikoli…

Každý občas udělá nějakou chybu nebo přešlap. Firmy toto vědí a investují do školení svých zaměstnanců. Přesto, nebo spíš právě proto, je nejhorší chybou ze všech chyba, kterou opakujete znovu a znovu. Pokud se vám to stává často, můžete také o práci snadno přijít.   

2. Vzbuzujete nereálná očekávání

Stát se vám to může, i když jste jinak velmi dobří v tom, co děláte. Jen ostatním slibujete věci, které nemůžete splnit, čímž u zaměstnavatele i u kolegů vzbuzujete nereálná očekávání. A pokud se vám pak třeba něco nepovede, zklamání vyplývající z těchto očekávání mohou zastínit i samotnou kvalitu vaší práce. Proto vždy nastavujte reálná očekávání. 

3. Myslíte si, že bez vás to nejde

Možná patříte mezi ty šťastlivce, kteří mají stabilní zaměstnání již několik let a jsou ve své práci spokojeni. A možná vás také už napadlo, že bez vás by byl váš zaměstnavatel naprosto ztracený. Je to omyl, každý jsme totiž nahraditelný. Pokud tedy máte pocit, že se bez vás ve firmě neobejdou, podívejte na svoji práci očima svého zaměstnavatele. Některé věci se vám pak budou jevit v úplně jiném světle.

Na druhou stranu ani nesmíte na svoji snahu rezignovat. V každém oboru lidské činnosti jde vývoj velmi rychle dopředu a vy musíte udržet krok s ostatními. Je třeba se neustále vzdělávat a zlepšovat se, jedině tak vás nic nezaskočí.  

4. Vytváříte konflikty

Pomluvy, drby a neustálé stěžování si – to jsou věci, které vytvářejí napětí a konflikty mezi zaměstnanci. A pokud jste přímo zdrojem těchto konfliktů, můžete velmi brzy o práci přijít. Nepomohou vám ani negativní komentáře na adresu kolegů nebo nadřízených. Zpravidla se totiž obrátí proti vám. 

5. Skrýváte problémy

Zakrýváte před ostatními problémy, protože si myslíte, že je dokážete vyřešit dřív, než na ně někdo jiný přijde? A co když je vyřešit nedokážete a bude to mít pro ostatní fatální důsledky? Říká se, že s poctivostí nejdál dojdeš, a na pracovišti to platí dvojnásob. 

6. Pesimismus je vaše druhé já

„Tohle nejde, to nezvládnu, nechci, nemůžu, nesnáším.“ Jak často používáte v práci tato slova? Že denně? Pak vás jistě mají ostatní za pesimistu a negativistického člověka. A s takovým přístupem vás dříve či později výpověď nemine. Váš šéf totiž očekává alespoň občas nějaké úspěchy a pozitivní výsledky prostě vyžadují pozitivní myšlení. 

7. Jste příliš emotivní

V práci nestíháte, vše se na vás valí a do toho vám doma opravují koupelnu. Veškerý stres se nahromadí a pak už to je jen kousek k nějakému citovému výbuchu. Pokud ovšem dáváte průchod svým emocím veřejně na pracovišti, může vás to dostat do problémů. Dávejte také pozor na to, komu a jak často se svěřujete se svými soukromými i pracovními problémy.  

 A co vy? Udělali jste někdy podobnou chybu, která vás stála zaměstnání? Napište nám na Facebook. 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 272358746 low
Předchozí článek

8 chyb, kvůli kterým přicházíte o peníze

Rady a návody > Finance
Zmena penez 1
Následující článek

Jak si v cizině vyměnit peníze a nenaletět

Rady a návody > Finance