Blbá blondýna radí počtvrté: nepodepisujte nic, čemu nerozumíte •…
Rady a návody > Finance > Blbá blondýna radí počtvrté: nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

Blbá blondýna radí počtvrté: nepodepisujte nic, čemu nerozumíte

14. 6. 2015
Čtvrtý a poslední příběh Blbé blondýny varuje před pouličními nabídkami na rychlé a levné peníze. Rychlé totiž jsou, levné ale rozhodně ne.
Blba blondyna

Finanční gramotnost v České republice sice stoupá, rozhodně ale ne tak rychle, jak by bylo potřeba. Nedávné průzkumy ukázaly, že Češi nečtou smlouvy týkající se finančních produktů a neptají se na věci, kterým nerozumí. Často si tak vezmou půjčku, která pro ně není výhodná.

Projekt Navigátor bezpečného úvěru chce před lehkovážným podepisováním smluv varovat a tak o něm s herečkou a moderátorkou Ivou Pazderkovou natočil video. Jeho hlavní hrdinkou je Blbá blondýna, která už v předchozích skečích řešila splácení půjčky půjčkou, problémy se splácením a registry dlužníků.

Nenechte se oslepit “živýma prachama”

Blbá blondýna viděla na ulici reklamu na rychlou půjčku. Sice peníze nijak zvlášť nepotřebovala, ale nová kabelka se hodí vždycky. Zavolala na číslo, sešla se s moc milou paní a ta před ní vytáhla “úplně živý prachy”. Chtěla za ně jen podpis, což blondýně přišlo výhodné a tak papíry hned podepsala.
Blondýna poctivě splácela, ale paní jí zavolala, že dluží na úrocích. Oháněla se přitom smlouvou, kterou blondýna podle svých slov nikdy neviděla. Kabelka se jí tak ještě o pár tisíc korun prodraží.

https://www.youtube.com/watch?v=EQ-wc7jQOe8

Vidina rychlých peněz Blbou blondýnu tak oslepila, že vůbec nevěnovala pozornost smlouvě. Skočila na lep lichvářce a teď ji čeká splácení předražené půjčky. Snad už se poučila a nebude ji řešit další půjčkou.

I z malé půjčky mohou být velké problémy

Lidé si často neuvědomují riziko, které s sebou půjčky přináší. I malá částka se u lichvářů může kvůli skrytým sankcím a poplatkům pořádně prodražit.
Řešení je přitom snadné - půjčky si berte jen od prověřených poskytovatelů, jejichž seznam každoročně zveřejňuje právě Navigátor bezpečného úvěru. Kromě toho vždy dodržujte následující čtyři pravidla:

  • Než podepíšete smlouvu, přečtěte si ji a zeptejte se na věci, kterým nerozumíte.
  • Když vám značkové instituce nechtějí dát půjčku, je to pro vaše dobro.
  • V případě problémů se splácením situaci řešte hned se svým věřitelem.
  • Nesplácejte půjčku půjčkou, akorát tím roztočíte dluhovou spirálu.

 Navigátor bezpečného úvěru pomáhá s orientací na trhu s půjčkami

Navigátor bezpečného úvěru je projekt Univerzity Karlovy a poradenské společnosti EEIP. Jeho hlavním cílem je zmapovat a popsat trh s půjčkami a nabídnout všem zájemcům informace o bezpečných věřitelích a zároveň popsat nekalé praktiky těch nepoctivých. 

Cílem kampaně s Blbou blondýnou je vtipnou formou přimět spotřebitele přemýšlet nad problémy, které ho v souvislosti s půjčkou mohou potkat. Blondýniny skeče se šíří hlavně na YouTube a sociálních sítích a cílí tak i na mladé lidi, kteří se ve finančních otázkách zatím příliš neorientují.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shopoholic
Předchozí článek

Šaty, kabelky a kreditka mě málem dostaly do dluhové pasti

Příběhy > Našich zákazníků
Autotym
Následující článek

Když si nevíte rady s výběrem auta, najměte si Autotým

Příběhy > Našich zákazníků