Dávejte pozor na půjčky v rodině a mezi přáteli • Home Credit Blog •…
Rady a návody > Finance > Dávejte pozor na půjčky v rodině a mezi přáteli

Dávejte pozor na půjčky v rodině a mezi přáteli

29. 7. 2015
1 ze 4 takových půjček končí na stole vymahačů pohledávek. Nespoléhejte proto na dlouholetou známost ani rodinné vztahy a vždy sepište smlouvu.
Pujcky pratele

Pro lidi s finančními problémy mají půjčky od známých samé výhody - 0% úrok, volná doba splácení a žádné upomínky při nesplácení v termínu. Věřitelé oproti tomu půjčují peníze (a často i velké částky) jen tak na dobré slovo.

Přátelům v nesnázích je totiž těžké říct ne a členům rodiny už vůbec. Je ale rozdíl, když vás sestra požádá o půjčku na rekonstrukci bytu nebo z vás kamarád každý měsíc tahá peníze na nájem. V obou případech byste ale měli dodržet základní pravidlo:   

Vždy o půjčce sepište smlouvu nebo jiný doklad.

Žádostí o sepsání se sice vystavíte výčitkám, že dotyčnému nevěříte, ale nedá se nic dělat - pořádek dělá přátele. Navíc kdo má v úmyslu peníze vrátit, tomu podepsání formuláře nemůže vadit. 

Fakta mluví jasně

Úplně slyšíme ty argumenty - vždyť je to přeci rodina! Vždyť se známe už od školky! Bohužel máloco kazí vztahy tak efektivně jako peníze. Server ePohledávky.cz si loni dělal statistiku, jejíž výsledky hovoří samy za sebe:

  • Více než čtvrtinu případů tvoří nesplácené dluhy v rodině a mezi známými.
  • Každý 7. věřitel o své peníze přijde.
  • Průměrná částka těchto dluhů je 110 000 Kč.
  • Jen necelých 40 % dlužníků reaguje na předžalobní upomínku.
  • 15 % věřitelů začne situaci řešit příliš pozdě.

To nezní zrovna pozitivně, že? A to stále mluvíme jen o penězích. Žádná statistika totiž nezachytí ochlazení vztahů a pocity ze ztráty důvěry v blízkého člověka 

7 kroků k bezpečné půjčce v rodině

Půjčku blízkým proto vždy vnímejte až jako poslední možnost při řešení jejich problémů. Abyste si mohli být jistí, že své peníze opět uvidíte a nepoznamená to vaše vztahy, dodržte také následující postup:

 

  • Uvědomte si, komu chcete půjčit - když se na vás najednou obrátí spolužák ze základní školy, kterého jste od té doby neviděli, mějte se na pozoru.
  • Zeptejte se, proč si nechce půjčit oficiální cestou - možná zjistíte, že nemůže, protože už má dluhy všude, kam se podívá.
  • Zjistěte si účel půjčky - obecná věta “půjč mi peníze, jsem úplně švorc” nikdy nevěstí nic dobrého.
  • Zkuste najít jiné řešení - když váš známý nemá na jídlo a nájem, půjčka ho nezachrání. Chcete-li mu pomoct, pomozte mu najít práci nebo mu nakupujte jídlo.
  • Zvažte své možnosti - když už se pro půjčku rozhodnete, vždy si nechte finanční rezervu pro sebe.   
  • Domluvte si jasná pravidla - chtějte mít jasno, kdy a jak dostanete peníze zpět. Předejdete tím nedorozumění ohledně splácení.

 

Všechno sepište - nejdůležitější bod. Kdyby se cokoli zvrtlo, budete mít v ruce důkaz, že vám dotyčný dluží peníze. Ideální je smlouva nebo notářský zápis, postačí ale i obyčejná směnka.  

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Ve dvaceti
Předchozí článek

8 finančních zásad, které jsme měli pochopit už ve dvaceti

Rady a návody > Finance
Prislovi
Následující článek

3 česká přísloví, na která si vzpomeňte při sjednávání půjčky

Rady a návody > Finance