Děti a peníze: naučte je včas hospodařit • Home Credit Blog • Home…
Rady a návody > Finance > Děti a peníze: naučte je včas hospodařit

Děti a peníze: naučte je včas hospodařit

21. 6. 2016
Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Toto přísloví platí i v oblasti financí. Naučte proto s penězi hospodařit děti už od útlého věku. Poradíme vám, jaké produkty jim založit.
Shutterstock 417718723 low

Dětský účet

Pořiďte svému potomkovi místo pokladničky dětský účet. Banky ho nabízí většinou bez poplatků nebo s nízkými sazbami. Navíc ho často výhodně úročí. Peníze tak dobře zhodnotíte.

Účet můžete dítěti založit už od narození. V 8 letech k němu pak u většiny bank dostane také platební kartu. Její použití některé banky limitují pouze na výběr z bankomatů. U jiných fungují jako karty pro dospělé, jen mají nižší limit pro placení. Děti však vždy mají pro případ nutnosti po ruce peníze.

A vy máte díky přístupu do internetového bankovnictví kontrolu nad tím, za co vaše dítě utrácí peníze.

Studentský účet

Jakmile má váš potomek 15 let, převedou banky dětský účet na studentský. Ten se od dětského liší nižším úročením. Stále za něj ale platíte nízké poplatky, nebo je jeho vedení úplně zdarma. Studenti k tomuto účtu dostávají běžnou platební kartu. Studenti mohou účet používat také na příjem z brigád.

K založení studentského účtu zpravidla potřebujete potvrzení o studiu. Některé banky ale studentské výhody přiznávají všem klientům do 26 let

Spořicí účet a termínovaný vklad

Pokud chcete peníze vašich dětí zhodnotit, založte jim spořicí účet. Získáte tak vyšší úroky než na běžném účtu. Peníze navíc nejsou nijak vázané, takže je mají kdykoliv k dispozici.

Další možností jsou termínované vklady, které mají v některých případech vyšší úročení. Jejich nevýhodou ale je, že po určitou dobu nemůžete peníze vybrat. V opačném případě vám banka naúčtuje poplatky a přijdete o úroky.

Termínované vklady proto zakládejte dětem jen v případě, kdy víte, že peníze nebudou akutně potřebovat.

  Stavební spoření

Trendem minulých let bylo také zakládat dětem stavební spoření, i když jste žádnou stavbu neplánovali. Tento typ spoření se totiž vyplatil díky vysokým úrokům a státní podpoře.

V dnešní době už ale podmínky nejsou zdaleka tak výhodné a někdy se vyrovnají termínovaným vkladům. Pokud tedy opravdu potomkovi nespoříte na nový dům nebo byt, neuzavírejte bezhlavě stavební spoření.


U všech typů finančních produktů vždy nezapomeňte důkladně porovnat nabídku všech institucí, abyste vybrali ten nejvýhodnější produkt.

 Mají vaše děti účet v bance? Napište nám na Facebook! 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Finance a vztahy v rodine
Předchozí článek

5 tipů, jak se přestat hádat a řešit rodinné finance v klidu

Rady a návody > Finance
Pohovor
Následující článek

5 tipů, jak zaujmout personalistu na pracovním pohovoru

Rady a návody > Kariéra