Finanční abeceda: Konečně budete rozumět svému finančnímu poradci [2.…
Rady a návody > Finance > Finanční abeceda: Konečně budete rozumět svému finančnímu poradci [2. díl]

Finanční abeceda: Konečně budete rozumět svému finančnímu poradci [2. díl]

21. 11. 2015
Pokud nechcete být před druhými za neználka, hodí se základní přehled ve finančních pojmech. V druhém dílu seriálu Finanční abeceda vám proto představíme odborné termíny z druhé poloviny abecedy. Všechny jsme je vysvětlili tak srozumitelně, že jim určitě porozumíte i bez finančního vzdělání.
13229362 m

L - likvidita

Likvidita vypovídá o tom, jak rychle můžete peníze uložené v investici proměnit na hotovost. Čím je produkt likvidnější, tím rychleji získáte hotové peníze.

M - míra inflace

Míra inflace udává, jak se zvýšily spotřebitelské ceny za uplynulý rok oproti předchozímu roku.

N - nekalé obchodní praktiky

Nekalé obchodní praktiky jsou zakázané zákonem. Nastávají, pokud podnikatel na zákazníka agresivně tlačí nebo ho klame.  Mezi klamavé praktiky dál například patří, když se prodejce prokazuje známkou kvality, kterou nemá, nebo uvádí, že brzy ukončí činnost, i když to není pravda.

O - obligace

Termín označuje dluhopis. Jeho vydavatel se zavazuje, že po uplynutí určité doby vrátí majiteli dluhopisu vloženou částku i s výnosem.

P - pasiva

Pasiva označují věci, které nepřinášejí zisk. Patří k nim například dluhy. Naopak aktiva jako jsou dluhopisy nebo akcie mají zisk přinášet. Je důležité, aby člověk neměl víc pasiv než aktiv, protože se může dostat do finančních problémů.

R - RPSN

U úvěrů vyjadřuje roční procentní sazbu nákladů. Kromě úroků jsou v ní započítány i poplatky. Proto je vždy lepší řídit se při výběru úvěrů RPSN než jen úrokovou sazbou.

S - Smartbanking

Smarbanking je součástí elektronického bankovnictví. Člověk se ke svému účtů připojuje přes internet v chytrém telefonu.

T - termínovaný vklad

Člověk vloží své peníze do banky a zaváže se, že si vklad určitou dobu nevybere. Čím delší je lhůta, tím lepší úrok dostane.

U - úvěr

Úvěr je pouze jiné slovo pro půjčku. Člověk, který potřebuje peníze, si je půjčí od věřitele a zaváže se, že každý měsíc vrátí malou část navýšenou o úroky zpět.

V - valuta

Valuta je cizí měna v hotovosti. Když jedou lidé do zahraničí, potřebují alespoň malý obnos ve valutách, než se dostanou k bankomatu.

Z - zajištěný fond

Při investování do tohoto typu fondů má klient jistotu, že o své peníze nepřijde. Fond garantuje určitý minimální výnos nebo návratnost části nebo dokonce i celé vložené částky.

Pokud hledáte první polovinu naší finanční abecedy, tak ho najdete ve zde. 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Anglictina
Předchozí článek

6 tipů, jak se naučit skvěle anglicky i bez jazykového kurzu za tisíce

Rady a návody > Ze života do života
13229347 m
Následující článek

Finanční abeceda: Přeložili jsme pro vás finanční pojmy [1. díl]

Rady a návody > Finance