Jak získat peníze, které jste poslali na špatný účet • Home Credit…
Rady a návody > Finance > Jak získat peníze, které jste poslali na špatný účet

Jak získat peníze, které jste poslali na špatný účet

25. 2. 2016
Bytná vám volá, že ještě nedostala váš nájem za únor, ale vy jste si jistí, že jste peníze posílali. Otevřete internetové bankovnictví, ověříte čísla a zjistíte, že jste zadali špatný bankovní účet. Co teď? Poradíme, jak peníze získat zpátky.
Penize na zly bankovy ucet

Kontaktujte banku

Pokud máte “štěstí v neštěstí,” zadáte neexistující číslo účtu. Takových případů je naštěstí většina. Banka vám za několik dní peníze sama vrátí zpět na účet.

Horší je, jestliže jste zadali existující účet a peníze už odešly. Hned jak zjistíte, že platba nepřišla tam, kam měla, informujte svoji banku. Ta požádá příjemce, aby vám peníze vrátil. Pokud člověk, který peníze dostal, žádosti nevyhoví, zbývá vám jen jedna možnost - soud.

 

Jak se vyhnout problémům

Aby se tato nepříjemná situace neopakovala, připravili jsme pro vás několik tipů, jak se jí do budoucna vyhnout.

 


 Trojitá kontrola Zadejte čísla a dvakrát je zkontrolujte. Pak klepněte na pokračovat a ještě jednou se vám zobrazí finální údaje. Ty také zkontrolujte a teprve potom odešlete.

 


 Diktát            Nechte si čísla ze smlouvy nebo ze složenky od někoho nadiktovat. Uděláte tak méně chyb, než kdybyste je sami přepisovali.

 


 Víc očí víc vidí Zadejte údaje, zkontrolujte je a pak ještě o kontrolu požádejte dalšího člena domácnosti.

 


 Trvalé příkazy Pokud peníze na stejný účet posíláte každý měsíc, zadejte si trvalý příkaz. Riziko chyby tím minimalizujete.

 


 Historie                     Nejčastější chybou je, že lidé odešlou omylem tu stejnou platbu dvakrát. Proto se vyplatí nahlédnout do historie plateb a ověřit si, jestli jste peníze neodeslali už před pár dny.

 


 Nečekané peníze neutrácejte

Pokud vám na účet přišla nečekaná suma, neradujte se. Možná jde právě o chybnou platbu. Nejdřív se ujistěte, jestli jsou peníze skutečně pro vás. Může jít například o přeplatek za energie.

Pokud se to však nepotvrdí, můžete kontaktovat svoji banku nebo počkat, jestli přijde žádost o vrácení. V žádném případě však peníze neutrácejte. Až přijde žádost, peníze poctivě vraťte. Jinak byste se podle zákona bezdůvodně obohatili a hrozil by vám soud.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Svadba bez ban
Předchozí článek

[Skryté náklady 1. díl]: Svatba

Rady a návody > Finance
Poskozene bankovky
Následující článek

Víme, kde si vyměnit poškozené a vyprané bankovky a kolik to bude stát

Rady a návody > Finance, Úřady