Více kávy, více času.

0 komentářů
520 přečtení
4.10.2017

Poslední výzkumy dokazují, že pití kávy má na naše zdraví pozitivní vliv. „Snižuje riziko úmrtí ze všemožných příčin,“ říká studie, kterou nedávno prezentovali španělští vědci na kongresu evropských kardiologů (ESC).

Svůj oblíbený rituál si tak odteď můžete dopřávat s vědomím, že něco děláte pro svou dlouhověkost. Dopřejte si minimálně čtyři šálky. To je totiž to magické číslo…

 

Dlouhodobého výzkumu se v rámci projektu Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) zúčastnilo 20 000 lidí středního věku žijících ve Středomoří – absolventů španělské univerzity.

Při zápisu vyplnili dotazník ohledně stravovacích návyků, životního stylu, sociodemografických znaků, výsledků antropometrických měření a zdravotní kondice a následně byli sledováni po dobu deseti let.

Během tohoto období zemřelo 337 účastníků. Vědci zjistili, že lidé, kteří konzumovali aspoň čtyři šálky kávy denně, měli o 64 % menší riziko úmrtí z různých příčin než lidi, kteří nikdy kávu nepili nebo ji pili jen málo. Za každé dvě vypité kávy denně se riziko úmrtí zmenšuje o 22 %.

Souvislost mezi konzumací kávy a úmrtností významně neovlivňuje pohlaví ani středomořská strava.

Analýza ukázala, že jediná signifikantní interakce existuje mezi konzumací kávy a věkem. „V SUN projektu jsme objevili převrácenou nepřímou souvislost mezi pitím kávy a rizikem úmrtí z různých příčin, a to zejména u lidí, kterým je 45 let a více. Je to pravděpodobně způsobeno silnějšími ochrannými účinky kávy na starší účastníky. Naše závěry dokazují, že součástí zdravého stravování zdravých lidí můžou být čtyři šálky denně,“ říká Dr. Adela Navarro, kardioložka španělské nemocnice Hospital de Navarra v Pamplomě.

 

Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170827101750.htm

 

Autor: Redakce Home Credit
Komentáře
Přidat vlastní komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
Komentovat
Přidat vlastní komentář