V dluzích [1. díl]: Po rozvodu Lucii zbyla jen postel a televize •…
Příběhy > Našich zákazníků > V dluzích [1. díl]: Po rozvodu Lucii zbyla jen postel a televize

V dluzích [1. díl]: Po rozvodu Lucii zbyla jen postel a televize

13. 4. 2016
Když skončil náročný rozvod, dvaatřicetileté Lucii Žaludové se ulevilo. Tehdy však ještě matka dvou malých dětí netušila, že ji čeká pád do dluhové pasti. Lucie nechce, aby se do podobné situace dostali další lidé, a proto se rozhodla sdílet svůj příběh.
IMG 0013

Vše začalo před 6 lety, když se rozvedla. Z několika let společného života jí zůstala jen postel a televize. Víc nic. Navíc žena z Přerovska potřebovala rychle najít nový domov pro sebe i své děti, které tehdy chodily do mateřské školy.

Majitel chtěl velkou zálohu

Už samotné hledání bydlení bylo náročné. Mnozí pronajímatelé se totiž bojí, že samoživitelka nezvládne platit nájem. Ale i přesto se nakonec Lucii podařilo sehnat vhodný byt.

Měl však jeden háček. Majitel požadoval zálohu ve výši 5 měsíčních nájmů. “Ale dát dohromady 25 000 korun je pro samoživitelku téměř nesplnitelný úkol,” říká Lucie, která navíc v té době byla bez práce.

Bez dětí šlo splácení snadněji

Střechu nad hlavou však nutně potřebovala, a proto si šla na zálohu půjčit. Protože žádné další úvěry neměla, půjčku dostala.

S půjčkou už měla zkušenosti. Ještě před svatbou si od babičky půjčila peníze na auto. “Tehdy jsem vše zvládla splatit v pořádku. Když je člověk sám, tak se uskromní - s dětmi je to ale úplně jiné,” popisuje.

Podnikání na tenisových kurtech

Plánovala, že úvěr na bydlení brzy splatí, protože spolu s matkou začala podnikat. Zdálo se, že jí přeje štěstí, protože za čas dostala nabídku provozovat občerstvení na tenisových kurtech. Proto se pustila do samostatného podnikání.

Do začátků však potřebovala peníze na nákup zásob a vybavení a vzala si na to další půjčku. “Spočítala jsem si, že za sezonu zvládnu úvěr splatit,” vypráví Lucie.

Jenže většina léta propršela. Některé dny měla Lucie tržbu třeba jen 100 Kč, jindy bylo tak ošklivě, že musela na týden zavřít. Sezona skončila fiaskem -  Lucie nevydělala peníze a nestačila splatit dluhy. 

Pokračování Luciina příběhu si přečtěte v druhém díle seriálu. 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
V dluzich 2 1 1
Předchozí článek

V dluzích [2. díl]: Lucie chtěla sloučit půjčky, ale měla smůlu

Příběhy > Našich zákazníků
Svadba bez ban
Následující článek

[Skryté náklady 1. díl]: Svatba

Rady a návody > Finance