V dluzích [2. díl]: Lucie chtěla sloučit půjčky, ale měla smůlu •…
Příběhy > Našich zákazníků > V dluzích [2. díl]: Lucie chtěla sloučit půjčky, ale měla smůlu

V dluzích [2. díl]: Lucie chtěla sloučit půjčky, ale měla smůlu

15. 4. 2016
Nepodařená konsolidace i zdánlivá pomoc od příbuzného - i tak pokračuje příběh dvaatřicetileté Lucie Žaludové. V prvním díle seriálu jsme matku dvou dětí opustili ve chvíli, kdy zkrachovalo její občerstvení na tenisových kurtech.
V dluzich 2 1 1

V té chvíli měla Lucie už 2 půjčky. A další měly rychle následovat. Otec dětí totiž platil alimenty jen jak se mu zrovna hodilo. “Vytloukala jsem klín klínem a brala si další půjčky na to, abych zaplatila ty předchozí. Měsíčně jsem splácela 9 000 korun,” vypráví. 

V bance ji odmítli

Taková částka je však pro samoživitelku neúnosná. Proto se rozhodla jít do banky a požádat o konsolidaci. Doufala, že poté bude platit jen jednomu věřiteli a její splátky se sníží.

Štěstí však neměla. “V bance vám konsolidaci neschválí kvůli banalitám. Stačí, když jste na účtě 17 Kč v minusu nebo jednou včas nezaplatíte za telefon. V tomto případě je získání konsolidace velmi problematicképopisuje Lucie. Přesně to se přihodilo i jí.

V bance Lucii řekli, že má přijít znovu za 3 měsíce. Když bude vše v pořádku, může o konsolidaci požádat.

Další pokus o konsolidaci vyšel jen napůl

Tak dlouho však čekat nemohla. “Žili jsme tehdy vyloženě z ruky do pusy. V obchodě jsem dětem na večeři kupovala 2 rohlíky a 10 deka vysočiny. Šunku jsme si nemohli dovolit,” vzpomíná.

Tehdy si sáhla na dno. “Dřív jsme byli zvyklí žít si dobře. Naštěstí jsou děti chápavé a rozuměly tomu, že se musíme uskromnit. Ale bylo to opravdu těžké, protože jako každá máma chci pro děti to nejlepší,” vypráví Lucie.

Když nevyšla pomoc od banky, šla za jednou nebankovní společností. “Sjednala jsem si u nich konsolidaci a podepsala smlouvu. Měli mi poslat 100 000 Kč na vyplacení dluhů a já jim měsíčně měla splácet 5 000 Kč. Jenže to pak ještě přehodnotili, vyplatili mi jen 46 000 Kč, ale moje splátka byla stejně 5 000 Kč. Byla to hrozná zkušenost,” líčí Lucie. 

Peníze od příbuzného

Člověk v dluhové pasti podle ní příliš nepřemýšlí o tom, jestli je půjčka výhodná nebo ne. “Je rád, že ji vůbec dostal a nic jiného neřeší. Neuvědomí si, že třeba za 5 měsíců může mít problémy. Prostě doufá, že se do té doby situace zlepší,” popisuje.

Protože dostala jen polovinu slíbené půjčky, na vyřešení situace to nestačilo. Neměla dost peněz na splacení všech dluhů. Přestože nerada se svými problémy zatěžuje rodinu, nezbyla jí jiná možnost.

Požádala o pomoc příbuzného, ale ani ten neměl vlastní úspory. Proto jí nabídl, že si zřídí u Home Creditu kreditní kartu, peníze vybere a dá jí je k dispozici. Tak Lucie získala dalších 40 000 Kč a to udrželo rodinu nad vodou.

Na obzoru ale už byly další problémy. Pokračování Luciina příběhu najdete ve třetím díle seriálu.  

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
IMG 0015
Předchozí článek

V dluzích [3. díl]: Příbuzný se na Lucii zlobil

Příběhy > Našich zákazníků
IMG 0013
Následující článek

V dluzích [1. díl]: Po rozvodu Lucii zbyla jen postel a televize

Příběhy > Našich zákazníků