10 nejzvláštnějších povolání, o kterých jste asi ještě neslyšeli •…
Rady a návody > Kariéra > 10 nejzvláštnějších povolání, o kterých jste asi ještě neslyšeli

10 nejzvláštnějších povolání, o kterých jste asi ještě neslyšeli

31. 1. 2022
Možná si někdy říkáte, že byste nejraději změnili práci a dělali něco úplně jiného – třeba nějaké velmi netradiční povolání. Vyberete si z našeho seznamu?
Povolani

Objevili jsme 10 nejdivnějších prací a seřadili je od desátého po první místo. Souhlasíte s námi, že jednička je nepřekonatelně zvláštní?

 

10. Tester tobogánů

Člověk, který se živí testováním tobogánů, se v práci musí cítit jako ryba ve vodě. Jeho kvalifikace je jasná: vynikající plavec a milovník adrenalinu.

O svých zážitcích píše recenze a další články, především ale musí odborně zhodnotit náročnost tobogánu a vyzkoumat tu nejlepší pozici pro sjezd.

 

9. Uklizeč hororových kulis

Vzpomeňte si na všechny ty potoky krve a rozmašírovaná těla v některých akčních, hororových nebo sci-fi filmech. Je potřeba herce pořádně namaskovat a scénu věrohodně zaneřádit. Jenže kdo to všechno uklidí?

Po hercích a maskérech nastupují na plac uklízeči, kteří musí být opravdovými mistry v oboru.

 

8. Lovec kol

Když se řekne Amsterdam, možná se vám vybaví obrázek města na vodě. A je to pravda – největší nizozemské město je totiž protkáno sítí kanálů. A Nizozemci jsou zároveň velkými milovníky jízdy na kole.

Takže sem tam se stane, že něčí kolo skončí ve vodě. A v tu chvíli nastupují lovci kol, kteří vytáhnou bicykl zpátky na souš.

 

7. Čistič uší

Nás to možná překvapí, ale v Indii nejde o nic zvláštního. Muži s pořádnými čelovkami vám za poplatek přímo na ulici vyčistí uši za pomoci dlouhých tyčinek s vatou.

 

6. Profesionální spáč

Jak jinak zkoumat spánek než na člověku, který spí? Profesionální spáč si pohodlně lehne a výzkumníci pomocí přístrojů sledují například jeho mozkovou aktivitu nebo tepovou frekvenci. A kolik si takový spáč vydělá?

  • Účastník výzkumu si přijde minimálně na 60 tisíc korun za dvou až čtyřtýdenní experiment.
  • Tester matrací a postelí si vydělá více než 20 tisíc měsíčně.

Tohle je velmi příjemný způsob, jak si vydělat peníze. Dobrou noc!

 

5. Čekající ve frontě

Na tohle povolání si určitě vzpomene, až zas budete příště stát frontu:

  • v obchodě,
  • na úřadě,
  • u lékaře,
  • nebo u pokladen v obchodě.

Profesionální čekající je v pohodě – nikam nespěchá, protože nemá dlouhý seznam věcí, které ještě musí stihnout.

Musí prostě jen čekat. Představte si, kolik knížek byste konečně stihli přečíst.

 

4. Zahřívač postelí

Až si někdy půjdete lehnout do postele v nějakém luxusním zahraničním hotelu, nebuďte překvapení, když bude vaše postel příjemně vyhřátá.

Pravděpodobně tam totiž zaměstnávají zahřívače postelí. Jeho práce je jasná: oblékne si hygienický jednorázový oděv, zachumlá se do peřin a pěkně postel vyhřeje.

 

3. Ochutnávač psího krmení

Jak asi chutnají psí granule? Úplně přesně by vám to popsal člověk, který se v práci věnuje jejich ochutnávání. Musí posoudit chuť, nutriční hodnotu i kvalitu krmení. Takže nestačí jenom říct – dobré nebo nejedlé.

Ochutnávač mívá znalosti také o vyváženém jídelníčku a potřebných látkách, která zvířata potřebují. A nebojte, ochutnávané sousto může klidně vyplivnout.

 

2. Dojič hadů

S dojiči hadů se setkáte třeba v amerických laboratořích s hadími terárii. Hadi samozřejmě nemají mléko, které by šlo dojit. Mají ale jed, který je velmi ceněnou látkou – používá se totiž v lécích. A jak taková šichta dojiče hadů vypadá?

Musí chytit hada (například velmi nebezpečného korálovce nebo kobru), nabodnout mu jedové zuby do gumy natažené přes hrdlo sklenice a počkat, až vyteče jed. Každá chyba je samozřejmě fatální.

 

1. Namačkávač lidí do vlaku

Těmto lidem se v Japonsku říká oshiya. Jejich prací je v ranní a večerní špičce namačkat všechny lidi do vlaku nebo do metra.

Musí zajistit, že každý člověk bude mít ve voze své místo a neponičí si kabát nebo tašku v zavírajících dveřích. Vzpomeňte si na tohle povolání, až příště pojedete přeplněnou tramvají – mohlo by být i hůř.

 

A které povolání se zdá nejzvláštnější vám? Napište nám pod článek nebo na Facebooku.

 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 395019085 low
Předchozí článek

Jedete lyžovat za hranice autem? Pozor na výbavu

Rady a návody > Ze života do života
Omb novy rok
Následující článek

“Dejte si alespoň 1 předsevzetí! Začněte šetřit,” radí ombudsman do nového roku

Rady a návody > Finance