11 tipů, jak ochránit svou platební kartu v obchodě i na internetu •…
Rady a návody > Finance > 11 tipů, jak ochránit svou platební kartu v obchodě i na internetu

11 tipů, jak ochránit svou platební kartu v obchodě i na internetu

1. 7. 2015
V České republice je v této chvíli přes 11 milionů platebních karet a Češi bezhotovostní platby jednoduše milují! Loni s nimi provedli transakce v celkovém objemu vyšším než bilion korun.
Karta2a

Jak čísla dokazují, na každého Čecha připadá minimálně jedna platební karta a každá druhá je bezkontaktní. Výhody těchto karet jsou jasné - nemusíte zadávat PIN a tak je celá transakce jednodušší a rychlejší. 

Odpůrci bezkontaktních karet jim ale často vyčítají nebezpečnost. O co je totiž placení jednodušší pro vás, o to je jednodušší i pro zloděje. Než si vůbec všimnete, že vám karta chybí, zloděj už oběhá několik obchodů a udělá v nich nákupy za 500 Kč.

Ve skutečnosti je ale bezkontaktnost spíše ochrana. Kartu při placení nedáváte z ruky, takže je riziko jejího zneužití mnohem menší a pokud k němu přeci jen dojde, přijdete nanejvýš o pár stovek. U klasické karty to přitom mohou být desítky tisíc.

Ať už ale máte kartu klasickou nebo bezkontaktní, pečlivě si ji hlídejte a dodržujte základní pravidla bezpečnosti:

  1. Nikdy nenoste u karty PIN kód. Zlodějům tak usnadníte práci i při výběru z bankomatu a pravděpodobně přijdete o mnohem víc peněz.
  2. Kartu při platbě nikdy nepouštějte z ruky. Zejména pokud je bezkontaktní. Například v restauraci by s ní číšník nikdy neměl odejít od stolu.
  3. Nikam si nepište číslo, platnost ani CVV/CVC kód karty. Pokud by se údaje dostaly do špatných rukou, posloužily by k on-line platbám.
  4. Kartu nikdy nedávejte jako zástavu. Je jedno, zda jde o hotel nebo autopůjčovnu, svou kartu zkrátka nedávejte z ruky.
  5. Pořiďte si pouzdro na doklady. Mít kartu v peněžence je sice pohodlné, ale když vám ji ukradnou, přijdete zároveň o kartu, hotovost i všechny doklady.
  6. Nenoste kartu volně v kapse. Karta patří do pouzdra a to patří do kabelky nebo batohu. Otevřená taška ale také není to pravé.
  7. Tašku s peněženkou nemějte při nakupování volně v košíku. Zlozvyk mnoha lidí zloději milují. Tašku s penězi, kartou a doklady proto mějte neustále u sebe.
  8. Buďte obezřetní při výběru z bankomatu. Dbejte na to, aby nikdo neviděl váš PIN a pokud je u bankomatu někdo podezřelý, raději výběr odložte.
  9. Na internetu plaťte jen u prověřených obchodníků. Ideálně jen u těch, kteří využívají službu 3D Secure, která ji chrání před zneužitím na internetu. Na mobil nebo e-mail vám při každé platbě přijde jednorázový kód, kterým je nutné transakci potvrdit. 
  10. Když na internetu nenakupujete, nechte si on-line platby zablokovat. Zlodějům tak zase trochu znesnadníte práci. 
  11. Hned jak zjistíte, že jste o kartu přišli, nechte ji zablokovat. Služba je ze zákona zdarma a je jedno, zda jste kartu ztratili, nebo vám ji ukradli.
Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Money
Předchozí článek

Kvůli příteli si půjčila peníze, dnes je sama a čelí exekuci

Příběhy > Našich zákazníků
4 zakladni postupy
Následující článek

4 základní postupy, jak poznat poctivý e-shop

Rady a návody > Ze života do života