4 finanční předsevzetí, která zlepší vaši finanční situaci • Home…
Rady a návody > Finance > 4 finanční předsevzetí, která zlepší vaši finanční situaci

4 finanční předsevzetí, která zlepší vaši finanční situaci

2. 1. 2020
Zhubnout 10 kilo, přestat kouřit, začít víc číst. To jsou častá předsevzetí, která si na začátku nového roku dáváme. Ale peníze a vše kolem nich při předsevzetích často vynecháváme. A to je chyba. Sestavili jsme proto seznam 4 předsevzetí, díky kterým budete celý rok vědět, že máte své peníze pod kontrolou.
17104892 m

1. Revidujte poskytovatele služeb

Nemalou částku z vaší výplaty spolknou každý měsíc účty za elektřinu, plyn, internet, mobilní telefon nebo televizi. Projděte si nabídky tarifů různých společností a přesvědčte se, že máte opravdu ten nejvýhodnější. Díky tomu ušetříte v rodinném rozpočtu i několik set měsíčně.

Stejně ušetříte i volbou správné banky. Neplaťte zbytečně poplatky za služby, které konkurence nabízí zdarma. Naopak se poohlédněte po účtu, ke kterému dostanete kreditní kartu, díky které dostanete procenta z nákupu zpět.

2. Spočítejte předpokládané příjmy a výdaje

čtvrtina Čechů utratí podle výzkumu z roku 2013 velkou část peněz hned po výplatě. Na konci měsíce jim pak nezbývají finance na základní potřeby. Spočítejte si proto předpokládané příjmy a výdaje a snažte se je udržet v rovnováze. Nestane se vám tak, že týden před výplatou budete prohledávat všechny tajné skrýše, abyste objevili peníze na nákup potravin.

Pokud při počítání zjistíte, že jsou předpokládané výdaje vyšší než příjmy, rovnou se zamyslete, kde byste mohli ušetřit.


3. Sledujte skutečné příjmy a výdaje

Realita se od předpokladu často liší. Sledujte proto v průběhu měsíce skutečné příjmy a výdaje. Nainstalujte si aplikaci do telefonu nebo si udělejte tabulku v Excelu, kam každý den zapíšete příjmy a výdaje. Automatický součet vám pak napoví, jak na tom jste, a jestli si můžete dovolit nečekaný výdaj, nebo naopak musíte někde ušetřit. Sledování příjmů a výdajů vám navíc pomůže s odhadem finanční situace na další měsíc.

4. Odkládejte si peníze z každé výplaty

Nečekané výdaje vás překvapí v nejméně vhodnou dobu. Proto je dobré si z každé výplaty odkládat předem stanovenou částku, například 5 %, do fondu „na horší časy“. Až se vám pak rozbije pračka a budete akutně potřebovat novou, sáhnete po odložených penězích.

Jestliže s penězi už teď nevycházíte a myslíte si, že nic odkládat nemůžete, zkuste si znovu projít položky, za které utrácíte. Určitě najdete prostor, kde se dá ušetřit.

Hlavně nezapomínejte, že výše uvedená předsevzetí nesmíte porušit jako většinu ostatních. Přejeme vám hodně zdaru s jejich dodržováním! A pokud máte vlastní tipy na finanční předsevzetí, dejte nám o nich vědět na Facebooku.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 790043194 e1527150189849
Předchozí článek

Home office jako možnost odkrýt svůj potenciál

Rady a návody > Kariéra
Shutterstock 326453363
Následující článek

4 tipy, díky kterým vyzrajete na zimní depresi

Rady a návody > Ze života do života