5 finančních otázek, které si zodpovězte ještě před svatbou • Home…
Rady a návody > Finance > 5 finančních otázek, které si zodpovězte ještě před svatbou

5 finančních otázek, které si zodpovězte ještě před svatbou

10. 5. 2018
Málokdo by otvíral otázku peněz s radostí. Natož když hoříte láskou a nemůžete se dočkat života se svou polovičkou. Toto téma není zrovna legrace, ale zdá se být nezbytné k předejití budoucím problémům.
Svadba

Zde najdete pět věcí, o nichž byste si měli otevřeně popovídat ještě před svatbou nebo společným bydlením.  

Nelžete si o dluzích a půjčkách

Mnoho lidí si myslí, že dluhy a půjčky jsou každého osobní věc, ale platí to i v případě partnerů? I když máte oddělené účty, finanční problémy můžou mít zásadní dopad na celou domácnost. Ať už je to nebankovní půjčka nebo leasing na auto, nikdy nic nezamlčujte. V otázce dluhů byste měli držet pohromadě. Společně lépe zhotovíte plán splácení nebo vás partner bez dluhu může ve splácení podržet.

Lhát se rozhodně nevyplatí. Zejména pokud jste se rozhodli pro společnou hypotéku. Pokud máte vy nebo váš partner špatnou platební historii, na plnění svých cílů si budete muset počkat. Když ale budete upřímní, věci se mohou pohnout rychleji. Vždyť víc hlav víc ví. 

Šetřílek, nebo prostopášník?

Odlišný postoj partnerů k financím může ve vztahu sehrát větší roli, než byste čekali. Zatímco jeden si cení zážitků, jiný upřednostňuje materiální věci či šetří každou korunu, vždyť co by, kdyby… Odlišné priority se nejvíc ukážou v době, kdy je potřeba utáhnout opasky. Dohoda o tom, na čí zálibě se bude šetřit, pak může vyústit v pořádně ostrou debatu.

Je dobré znát priority svého partnera. Šetřílci a hýřilové musí přijít na společný kompromis, který aspoň částečně uspokojí obě strany. Finanční návyky mnohdy pocházejí už z dětství a často jsou citlivým tématem. Neodkládejte proto jejich řešení až do vypjatých situací.  

 

Zelená společnému hospodaření

Promluvte si o společném režimu hospodaření. Kdo bude mít na starosti účty za domácnost a nájem, kdo zaplatí nákup a jestli si zřídit společný účet.

V podstatě existují tři varianty:


Nezapomínejte, že ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob hospodaření s penězi, vaše prostředky nabyté po uzavření manželství jsou součástí bezpodílového vlastnictví manželů. Nezáleží tedy na tom, na kterém účtu se nacházejí. 

Finance a děti

Pokud spolu plánujete děti, určitě je to příležitost pro další rozhovor o financích. Otázkou není jen to, jestli si dítě v momentální situaci můžete dovolit. Budete stát také před rozhodnutím, zda šetřit na jeho vysokoškolské studium, mimoškolní aktivity nebo jaká by měla být výše kapesného a od kolika let je dítěti dávat.

Odpovědi na tyto otázky budete muset hledat společně. Je důležité vyjasnit si je hned na začátku, alespoň se vyhnete nemilým překvapením v postoji partnera. 

Máte plány na důchod?

Možná předčasné téma a možná ne. Je pravděpodobné, že oba chcete šetřit na důchod. Ale máte i společnou vizi, jak by měl váš důchod vypadat? Najděte si prostor pro diskusi o svých představách už nyní. Pak vás nepřekvapí, že váš partner chce prodat dům a cestovat, zatímco vy jste plánovali strávit penzi hraním golfu a sledováním televize.   

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 578807725 e1536307893374
Předchozí článek

10 rad, jak být králem svého času!

Rady a návody > Ze života do života
Skusebka
Následující článek

Na co máte nárok ve zkušební době?

Rady a návody > Kariéra