5 rad o penězích, které by nám daly naše babičky • Home Credit Blog •…
Rady a návody > Finance > 5 rad o penězích, které by nám daly naše babičky

5 rad o penězích, které by nám daly naše babičky

7. 8. 2015

Ať už jde o počet knedlíků u oběda nebo teplé oblečení, babičky to s námi vždycky myslí dobře. A možná vás překvapí, že by měly co říct i k osobním finančním!

Penize

Dětství prožily za války. Téměř celý život nakupovaly jen v Tuzexu a šetřily na novou škodovku nebo dovolenou v Jugoslávii. Za pár korun ale nakrmily celou rodinu a nechyběl ani štrůdl u nedělní kávičky.

Po roce 1989 se jim otevřely nové možnosti v práci i obchodech a naše babičky se přizpůsobily i jim. To z nich dělá skutečné finanční ikony, které si zaslouží naši úctu.

 

Přečtěte si proto 5 rad, pod které se klidně podepíše každá z nich:

 

  • Myslete na zadní vrátka

Když vám babička dá stovku a upozorňuje, že si ji máte schovat do prasátka, poslechněte ji. Vaše prasátko by takových stovek mělo obsahovat mnohem víc. S dostatečnou finanční rezervou vás totiž nepřekvapí žádné nečekané výdaje.

 

  • S půjčkami buďte opatrní

Babičky jsou první, kdo vás bude od půjček zrazovat. Podle nich jste zkrátka dostatečně nemysleli na zadní vrátka. Obměkčíte je jedině tehdy, když si půjčku berete na potřebnou věc a dobře si prověříte poskytovatele. Nezapomenou ale zdůraznit, abyste nikdy neměli více než jednu půjčku ve stejný čas.

 

  • Buďte trpěliví a utrácejte s rozmyslem

Chcete nový mobil, protože ten starý vás už omrzel? Tak si na něj našetřete! Babičky nemají pochopení pro plýtvaní věcmi a už vůbec ne, pokud si na novinky chcete půjčovat peníze. Jestli nový přístroj opravdu chcete, šetřete nebo počkejte do výplaty.

 

  • Kde to jde, šetřete

Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí. Vy ale nikam skákat nemusíte. Bohatě stačí, když si domů pořídíte třeba úsporné žárovky nebo začnete plánovat týdenní nákupy jídla. Babička také nebude mít pochopení pro nákupy kávy v kelímku, když si doma můžete uvařit vlastní.

 

  • Plňte si své sny

I když své vnuky často peskují, chtějí pro ně to nejlepší. Samy většinou nemohly cestovat a zakládat firmy, o to víc ale ve vašich snech podpoří vás. Třeba právě dobře míněnými radami, kde na všechny ty plány vzít peníze.

Až proto budete sbírat zkušenosti v Austrálii nebo cestovat po Asii, nezapomeňte babičce poslat pohled!  

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Kuchar
Předchozí článek

Marek chtěl vždycky vařit. Dnes má vlastní restauraci

Příběhy > Našich zákazníků
Dluhy
Následující článek

Co dělat, když váš dluh roste rychleji, než dokážete splácet?

Rady a návody > Finance