5 tipů, jak se přestat hádat a řešit rodinné finance v klidu • Home…
Rady a návody > Finance > 5 tipů, jak se přestat hádat a řešit rodinné finance v klidu

5 tipů, jak se přestat hádat a řešit rodinné finance v klidu

6. 7. 2016
Potřebujeme novou pračku. Ne, pojedeme do Chorvatska! Zvlášť v rodinách s napjatějším rozpočtem jsou peníze častým důvodem k hádkám. Poradíme vám, jak to změnit.
Finance a vztahy v rodine

1. Zeptejte se na dětství

Peníze jsou velké tabu. Partneři si často svěří kdejakou bolístku z dospívání, ale o penězích toho druhého často neví nic. Většina z nás má totiž v sobě zakódováno, že mluvit o financích není slušné. Ale přitom je to téma jako každé jiné.

Pro začátek se partnera zeptejte, jaké má na peníze vzpomínky z dětství a jakým způsobem hospodařili jeho rodiče. V mnoha případech lépe pochopíte, proč má vaše drahá polovička k penězům právě ten postoj, který má. A už jen to může být velký krok vpřed. 

2. Naplánujte si pravidelná finanční “kafe”

Dalším krokem jsou pravidelné hovory o aktuální finanční situaci. Ideální jsou setkání jednou týdně. Uvařte si kávu nebo dobrý čaj a na chvíli si spolu sedněte nad účty.

Oba tak budete vědět, na čem jste. Nehrozí, že si jeden z vás bude myslet, že máte peněz dost a začne plánovat velké výdaje.

3. Svěřte se s problémy

Dusit v sobě jakékoliv problémy se nevyplácí. Budete špatně spát, budete nervózní a celkově to může mít vliv na váš zdravotní stav. Když se s finančními starostmi svěříte blízkému člověku, uleví se vám.

Může to být třeba kamarádka nebo rodiče, ale nezapomínejte, že ten hlavní s kým byste měli mluvit, je váš partner. 

4. Starejte se o peníze společně

Pokud všechny nákupy platí jen muž nebo žena, snadno se stane, že druhý zapomene, kolik peněz stojí jídlo a oblečení. Pak může mít pocit, že druhý příliš utrácí, i když to není pravda.

Proto je dobré chodit do obchodů společně, aby se i druhý z páru na vlastní kůži přesvědčil o aktuálních cenách. 

5. Střídejte se ve výběru

Pokud se nemůžete shodnout na tom, kterou věc koupit jako první, sepište si na papír plusy a mínusy. Jakmile budou argumenty písemně, bude se vám lépe rozhodovat.

Důležité také je, aby stále neměl přednost jen jeden z partnerů. Ten druhý by se logicky cítil naštvaný. Proto je dobré se v rozhodování o koupi věcí střídat.

 

A jak je to u vás doma? Máte nějakou osvědčenou metodu? Napište nám ji na Facebook.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Zmena penez 1
Předchozí článek

Jak si v cizině vyměnit peníze a nenaletět

Rady a návody > Finance
Shutterstock 417718723 low
Následující článek

Děti a peníze: naučte je včas hospodařit

Rady a návody > Finance