5 triků, se kterými prodáte svou ojetinu za skvělé peníze • Home…
Rady a návody > Finance > 5 triků, se kterými prodáte svou ojetinu za skvělé peníze

5 triků, se kterými prodáte svou ojetinu za skvělé peníze

17. 5. 2017
Pokud zrovna neprodáváte historický Mini Cooper, Ford Mustang nebo VW Beetle, nejspíš svoje auto prodáte za méně peněz, než za kolik jste ho koupili. Přesto existují triky, díky kterým dokážete prodejní cenu maximalizovat. A ne – nestačí auto jen dokonale vyčistit.
Auto predaj

1. Dejte do popisku trošku emocí

Projděte si inzertní servery nebo nabídku autobazarů a téměř vždy se dočkáte strohých textových popisků s pár technickými údaji. Jasně, že počet najetých kilometrů nebo objem motoru jsou důležité, ale do prodejního textu musíte vložit i emoce.

Němec Firat Demirhan v roce 2015 prodával 17 let starý Opel Tigra, který měl tržní hodnotu asi 20 000 Kč. Demirhan ale ke svému Opelu sepsal 6 normostran a 3 000 slov: nejdelší inzerát v historii eBay. V tom květnatě popisoval svou lásku k autu i to, proč se ho zbavuje. Jeho partnerka totiž čekala dítě a třídveřová Tigra už jim nestačila.

Výsledek? Auto prodal za téměř 1,5 milionu korun a o jeho inzerátu psala snad všechna světová média.

2. Nafoťte dech beroucí fotky

Fotky prodávají. To platí na každém e-shopu i inzertním serveru. Svoje auto byste měli vyfotit alespoň 10×.

Klasikou je čelní pohled, šikmý pohled zepředu, boční pohled, šikmý pohled zezadu a zadní pohled. K tomu přidejte pár fotek interiéru nebo toho, co je na autě nejzajímavější – litá kola, luxusní světlomety nebo nádrž na CNG.

Pamatujte, že auto vypadá majestátně, pokud jej fotíte zespodu. Při focení si proto klekněte nebo lehněte a mějte fotoaparát skoro až na zemi. K focení si kupte nebo alespoň půjčte kompakt či zrcadlovku, mobilem tak hezké fotky neuděláte.

Závěrem podotýkáme, že fotit byste měli v přírodě za pěkného slunečného dne. Vaše auto musí na fotce vyniknout, takže v pozadí nesmí nic rušit – úplným tabu je focení auta na ulici ve společnosti dalších vozidel. 

3. Auto dokonale vypucujte

Návštěva myčky a vysátí interiéru nestačí. Zajeďte autem k firmě, která vám mokrou cestou vyčistí sedačky, umyje plasty, vyleští disky kol a opraví kazy na laku.

Nezapomeňte ani na podvozek či prostor pod kapotou – čistý a lesklý motor vypadá o několik let mladší než zaprášený a pomalu korodující stroj. Jestli máte ojeté pneumatiky, kupte nové. Když odchází výfuk, vyměňte ho. 

4. Doložte servisní historii

Nejlepší je, pokud máte servisní knížku, ale budoucí majitele vašeho auta dokážete přesvědčit i bez ní. Po každé větší opravě si schovávejte doklady a faktury, abyste pak mohli doložit, že jste před půl rokem skutečně ty rozvody vyměnili.

Na druhou stranu se nebojte přiznat, pokud bylo auto bourané. Upřímnost kupci ocení daleko víc než zatajenou skutečnost. Navíc nikdy nevíte, koho potkáte – někteří kupci si s sebou na schůzky berou servisáky, kteří by váš malý podvod mohli rychle odhalit. 

5. Prodávejte přímo kupci

Prodat auto do bazaru je možná jednodušší a rychlejší, ale nezapomeňte, že autobazar na vašem autě musí vydělat. Proto ho vykoupí za nižší cenu, než jaká je reálná tržní hodnota.

K maximalizaci prodejní ceny tak musíte rovnou za potenciálními kupci na inzertní servery nebo do novin. Je s tím sice práce, starosti a někdy i problémy, ale ve většině případů se s kupcem domluvíte už za pár dní. 

Jaké máte zkušenosti s prodejem ojetého auta? Daří se vám prodat ho za vysněnou cenu, nebo musíte ustupovat? Podělte se o své zkušenosti na našem Facebooku. 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Skusebka
Předchozí článek

Na co máte nárok ve zkušební době?

Rady a návody > Kariéra
Skoda
Následující článek

Náhrada škody zaměstnancem: kolik zaplatíte, když v práci uděláte chybu?

Rady a návody > Kariéra