5 věcí, na které nesmíte zapomenout při výběru auta • Home Credit…
Rady a návody > Finance > 5 věcí, na které nesmíte zapomenout při výběru auta

5 věcí, na které nesmíte zapomenout při výběru auta

19. 5. 2015
Jednou z oblastí, které se věnujeme, je i prodej auta na splátky. Proto jsme se rozhodli, že se budeme věnovat i tématům, jak správně auto vybírat a jak při jeho nákupu nenaletět. Dnes se podíváme na nejdůležitější kritéria, které byste při výběru vozu neměli opomenout.
5 veci ktere nesmite

Hledáme auto do 50 000 korun. I s takovým požadavkem se setkávají prodejci v autobazarech. Přitom vybírat auto pouze podle ceny je snad ta největší chyba, kterou můžete udělat. Důležitější než cena je hned pětice kritérií.

1. Pro koho auto je

Budete jezdit o samotě? S manželkou a třemi psy? Nebo máte dvě děti a třetí je na cestě? To všechno musíte vzít při výběru v úvahu. Nezapomínejte přitom myslet i dopředu. Když už nyní víte, že chcete brzy rodinu, vybírejte auto, do kterého se všichni pohodlně vejdete. Jak naskládat sebe, manželku, děti a kočárek do třídvéřového sporťáku není hlavolam, který by vás bavilo řešit před každou jízdou.

 2. Co všechno se do něj musí vejít

Pravidlo, které úzce souvisí s předchozím bodem. Promyslete si nejen kdo bude v autě jezdit, ale i to, jestli do něj potřebujete naskládat psa, trámky a pytle s hlínou na chatu a dvakrát ročně lyžařskou výbavu pro pětičlennou rodinu. Ujasněte si, co všechno se musí do auta vejít, a vybírejte jen takový vůz, do kterého všechno potřebné bezpečně a pohodlně uložíte.

 3. K čemu jej potřebujete

Je rozdíl, jestli budete jezdit jen do práce a na nákupy, na chatu do Krkonoš nebo třeba na služební cesty po celé Evropě. Pokud hledáte automobil, ve kterém budete vozit nářadí a plánujete s ním jezdit jen po stavbách v nejbližším okolí, asi nepotřebujete žádný extrémní výkon ani pohon na všechny čtyři kola. Stejně tak se vám ale může vyšší výkon i pohon všech kol vyplatit – záleží jen na tom, jak budete auto nejčastěji využívat.

 4. Spotřeba

S využitím souvisí i spotřeba. Samozřejmě obecně platí, že čím menší, tím lepší. Pokud ale autem vyjedete z garáže jen třikrát za tok, abyste dojeli 40 kilometrů za babičkou a zpět, nemusí vás vyšší spotřeba příliš trápit. Zvažte proto jak často a na jaké vzdálenosti jezdíte.

 5. Bezpečnost

Pravidlo, které platí bez výjimky. Vždycky se zajímejte o bezpečnost. Přestože jste sebelepší jezdec, k nehodě může dojít i bez vašeho přičinění. Proto se u vytipovaných aut podívejte také na to, jakou mají bezpečnostní výbavu, a jak si vedla v crash testech, které najdete například na webu tn.nova.cz.

U ojetých aut si navíc ověřte, v jakém jsou technickém stavu, jestli nebyla bouraná a zda mají všechny bezpečnostní prvky. Občas totiž objevíte „nebourané“ auto, které postrádá třeba airbagy. Ale to už je téma na další článek. 

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Uverove skore
Předchozí článek

Seznamte se s úvěrovým skóre: Máme 5 tipů, jak ho vylepšit

Rady a návody > Finance
Blba blondyna 2
Následující článek

Blbá blondýna radí podruhé: problémy se splácením řešte hned

Rady a návody > Finance