8 chyb, kvůli kterým přicházíte o peníze • Home Credit Blog • Home…
Rady a návody > Finance > 8 chyb, kvůli kterým přicházíte o peníze

8 chyb, kvůli kterým přicházíte o peníze

17. 8. 2016
Peněz nikdy není dost, a proto se dnes podíváme na několik častých věcí, které k finančnímu nedostatku přispívají. S pomocí našich tipů se vyvarujete těch nejčastějších chyb. Jedním z nich je špatně nastavená pojistka.
Shutterstock 272358746 low

 1. Strach ze změny banky

Se změnou banky má většina z nás spojené velké papírování. Proto zůstáváme u té staré, i když bychom někde jinde mohli mít běžný účet bez poplatků. Už několik let ale platí takzvaný Kodex mobility, který vám přechod k jiné bance usnadní. Nový bankovní dům za vás také vyřídí všechny potřebné papíry, takže do staré banky už nemusíte vůbec chodit. 

2. Špatné používání kreditních karet 

Kreditní karta je užitečným pomocníkem, pokud ji využíváte správným způsobem. Na určitou dobu si z ní peníze můžete vypůjčit zadarmo. Pokud však překročíte lhůtu bezúročného období, musíte začít platit úroky. 

3. Nekvalitní pojistka 

Máte levnou pojistku a myslíte si, jak jste ušetřili? Ve výsledku se vám to může prodražit. Jiné pojištění může být o pár desetikorun dražší, ale pokrývá více rizik. Vždy se zajímejte, v jakých případech jste krytí a jaké jsou výjimky. 

4. Neznalost RPSN

Půjčky není dobré porovnávat jen podle úroků. Mnohem lepší je podívat se na RPSN, které musí povinně uvádět všichni poskytovatelé půjček. Do výše RPSN jsou kromě výše úroku zahrnuté i všechny poplatky.

Pokud tedy porovnáváte dvě půjčky, je výhodnější ta s nižším RPSN. Jestli se budete orientovat jen podle nižšího úroku, může se stát, že přehlédnete, že musíte zaplatit různé poplatky. 

5. Stejný produkt po dlouhá léta

V každé části života máme jiné potřeby, a proto je nutné uzavřené finanční produkty průběžně revidovat. Díky tomu zjistíte, jestli stále vyhovují vašim nárokům a ověříte si, že neplatíte příliš. Například po narození dětí je vhodné, aby si živitel rodiny zvýšil životní pojistku. 

6. Nepovolené přečerpání účtu

Když přijde nečekaný výdaj, někteří lidé musí jít na účtu do minusu, nebo přečerpají kontokorent. Ale za nepovolené přečerpání účtu si banky účtují poplatky. Takže si vše zkuste raději pohlídat. 

7. Zapomínání na výstupní poplatky

U spořicích produktů společnosti lákají na nulové vstupní poplatky. Dobře si ale ověřte, kolik budete muset zaplatit, když si budete chtít peníze předčasně vybrat. 

8. Nevhodný typ spoření

Máte peníze navíc a potřebujete si je uložit? Možná vás zaujme například termínovaný vklad. Peníze uložíte na 3 roky a dostanete zajímavý úrok.

Ale bylo by chybou vložit tam všechny úspory. Co když je budete nečekaně potřebovat? Lepší je peníze rozdělit. Část si necháte jako pohotovostní rezervu na spořicím účtu, odkud ji můžete kdykoliv vybrat, a zbytek vložíte do výhodnějšího produktu.

 

Který z tipů je pro vás nejužitečnější? Napište nám na Facebook.  

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Jak se priblizit k detskym snum
Předchozí článek

Jak se přiblížit k dětským snům i v dospělosti

Rady a návody > Ze života do života
Jak nedostat padaka
Následující článek

7 chyb, kvůli kterým můžete přijít o práci

Rady a návody > Kariéra