8 finančních zásad, které jsme měli pochopit už ve dvaceti • Home…
Rady a návody > Finance > 8 finančních zásad, které jsme měli pochopit už ve dvaceti

8 finančních zásad, které jsme měli pochopit už ve dvaceti

31. 7. 2015
Mé milé dvacetileté já, vím, že bys mě stejně neposlouchalo, ale přesto ti chci říct pár věcí. Nikdo jiný mi je totiž ve dvaceti neřekl, což byla chyba. Bez nadsázky si myslím, že ti můj seznam 8 rad o penězích ušetří v životě pár nepříjemných situací. Tvé starší a moudřejší já.
Ve dvaceti

Kdybyste mohli poslat vzkaz svému dvacetiletému já, vypadal by nějak takhle? A jaké rady byste si dali? My dali dohromady 8 těch, které bychom ve dvaceti hravě zvládli dodržovat, ale nikdo nám neřekl, jak moc jsou důležité. A protože teoretické rady jsou většinou k ničemu, přidali jsme k nim i praktické tipy prověřené roky našich zkušeností.  

  • Účet nemusí být ke konci měsíce na nule

Všechno zaplacené, do výplaty zbývají dva dny a na účtě leží ještě pár tisíc? Tak šup na párty nebo pro nové boty! Jenže výplata se může opozdit nebo se vám zítra rozbije telefon. Právě proto je dobré zůstatek nechat tak jak je.

Tip: Pořiďte si spořicí účet, na který budete zbylé peníze převádět, aby vás nelákaly.  

  • Být se zůstatkem na účtu v mínusu není dobré

Kontokorent je ve dvaceti skvělá věc. Čím víc si ale na jeho využívání zvyknete, tím hůř budete vycházet s penězi bez ohledu na to, kolik jich budete mít. Využívejte ho proto jen v nouzových případech.

Tip: Snižte hranici kontokorentu na minimum, nebo rovnou na nulu.  

  • Čím dříve začnete spořit, tím lépe

I kdyby to měla být jen stovka měsíčně, získáte potřebný návyk a peníze budete odkládat automaticky.

Tip: Zřiďte si důchodové připojištění. Pár stovek měsíčně ve dvaceti ani nepocítíte, v důchodu se vám ale rozhodně budou hodit.  

  • Nevyhazujte svou dětskou kasičku

Naopak ji vystavte na čestné místo a házejte do ní drobné, například desetikoruny a dvacetikoruny. Když pak dojde na lámání chleba, můžete z ní vytáhnout hezkých pár stovek.

Tip: Zaveďte si každodenní kasičkový rituál. Po příchodu domů otevřete peněženku a pokud jsou v ní požadované mince, vhoďte je do kasičky.  

  • Hlídejte si výdaje

Ve dvaceti peníze mizí tak rychle, že se člověk nestačí divit. A to je chyba. Bez ohledu na věk by totiž každý měl vědět, kde jeho peníze končí.

Tip: Snažte se co nejčastěji platit kartou. Hotovost vybírejte minimálně a každou platbu si zapisujte. Získáte skvělé podklady pro plánování rozpočtu.  

  • Plánujte měsíční rozpočet a šetřete

Jestliže měsíc končíte v mínusu nebo na nule, něco je špatně. Abyste zjistili co přesně, sestavte si přehled příjmů a výdajů. Můžete pak vytipovat oblasti, kde se dá ušetřit.

Tip: Nejčastěji ušetříte na jídle. Vezměte si k ruce slevové letáky a naplánujte podle nich týdenní jídelníček. Ušetříte tím i čas, který byste jinak strávili vybíráním zboží v obchodech.  

  • Neodkládejte placení důležitých věcí

Nájem, energie a některé další účty se prostě zaplatit musí. Jinak hrozí pokuty a mnohem větší problémy.

Tip: Hned jak vám přijde výplata, zaplaťte všechny účty a převeďte si část peněz na spořicí účet. Zbylou částku rozpočítejte podle plánu měsíčních výdajů.  

  • Místo půjček choďte na brigády

Pokud studujete, nebuďte líní a choďte na brigády. Poznáte nové lidi a vyděláte si peníze na věci, které chcete. Když navíc peníze za jeden den brigády odložíte na spořicí účet, získáte alespoň základní finanční rezervu.

Tip: Půjčka je sice jednodušší řešení, ale nemáte-li pravidelný příjem, není pro vás ideální.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Dluhy
Předchozí článek

Co dělat, když váš dluh roste rychleji, než dokážete splácet?

Rady a návody > Finance
Pujcky pratele
Následující článek

Dávejte pozor na půjčky v rodině a mezi přáteli

Rady a návody > Finance