8 otázek, které si položte, než si vezmete půjčku • Home Credit Blog…
Rady a návody > Finance > 8 otázek, které si položte, než si vezmete půjčku

8 otázek, které si položte, než si vezmete půjčku

2. 4. 2017
Češi dluží bankám a dalším finančním institucím 1,5 biliónu korun, stále si však berou další půjčky. Abyste kvůli nim neskončili v dluhové pasti, vždy si před zažádáním o půjčku pravdivě odpovězte na následujících 8 otázek.
Shutterstock 89708206 optim

1. Nechci půjčkou splatit jinou půjčku?

Tak se roztáčí kolo dluhové spirály. Pokud jste měli problém se splacením první půjčky, je totiž více než pravděpodobné, že budete mít problém i až přijde na řadu další nebankovní půjčka. Naskakují sankce, penále, poplatky…

Tip: Zodpovědný poskytovatel vám neschválí další půjčku, dokud nesplatíte tu první. Je to risk pro něj i pro vás. Místo další půjčky vám ale může nabídnout konsolidaci.

2. Nehrozí mi exekuce?

Pokud vám hrozí exekuce, nejspíš už vězíte v dluhové pasti. V takovém případě platí stejná pravidla jako v předchozím bodu. Mnoho společností sice nabízí přímo půjčku na vyplacení exekuce, problém se tím ale jen oddálí.

Tip: Hrozící exekuce by měla být jasným znamením, že skrze půjčky už dál cesta nevede. Rozhodně co nejdříve kontaktujte věřitele nebo některou z občanských či úvěrových poraden a začněte svou situaci řešit. Další nebankovní půjčka není správná možnost.

3. Chci si půjčit na potřebnou věc?

Když se rozbije auto, lednice nebo třeba sporák, je nutné situaci ihned řešit a nebankovní půjčka má smysl. Méně potřebná je ale třeba televize nebo nejnovější model telefonu, když ten váš ještě slouží. Rozhodně nedoporučujeme půjčovat si na dárky, svatby nebo dovolené.

Tip: Náš ombudsman má jednoduché pravidlo, které říká, že životnost kupovaného výrobku musí být vždy delší než délka úvěru. Vyplatí se jím řídit!

4. Je poskytovatel úvěru spolehlivý?

Na trhu s půjčkami je mnoho dravců, kterým jde jen o tučnou kořist. Než si proto od někoho vezmete půjčku, pořádně si prostudujte jeho podmínky a najděte si reference lidí, kteří si půjčili před vámi. Ptejte se i svých známých.

5. Mám trvalý příjem? 

Bez trvalého příjmu půjčku patrně nesplatíte. Pokud žijete v páru, kde vydělává jen jeden partner, nepřehánějte to s výší půjčky. Stát se může cokoli a z jednoho platu je těžké utáhnout vše.

Tip: Důkladně si spočítejte měsíční příjmy a výdaje a půjčte si jen tolik, kolik zvládnete splácet za všech okolností.

6. Neberu si půjčku pro kamaráda či jiného známého? 

Ať je kamarád sebelepší, půjčovat si pro něj peníze je nejen velký risk, ale také trestný čin. V krajním případě navíc exekuce dopadne na vás a váš majetek a přijdete tak o mnohem víc než jen kamaráda. Navíc už budete mít záznam v bankovním registru a sami tak v případě potřeby budete půjčku získávat hůř.

Tip: Chcete-li kamarádovi v nelehké situaci pomoct, zvěte ho na jídlo nebo mu třeba pomozte najít práci. Pokud to váš rozpočet nezatíží, můžete mu i půjčit ze svého. Nebankovní půjčka ale není řešení.

7. Vím, kolik za půjčku na konci opravdu zaplatím?

Nenechte se zlákat reklamami a důkladně si prostudujte podmínky. Jen tak se vyhnete nepříjemnému překvapení, že vás nebankovní půjčka pěti tisíc přišla téměř na dvojnásobek. Nevynechte ani odstavec o sankcích za zpoždění platby. Ty mohou jít do dalších tisíců korun.

8. Rozumím obchodním podmínkám?

Složité formulace a záměrné vynechání některých informací. I na takové věci jde ve smlouvách narazit. Vždy si proto dejte na prostudování dostatek času a když něčemu nerozumíte, zeptejte se.

Tip: Dávejte si pozor hlavně na obecné formulace typu „věřitel může požadovat úhradu veškerých nákladů s vymáháním.‟ Poskytovatel pod ně může schovat celou řadu poplatků.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Nakup auta
Předchozí článek

7 častých chyb při koupi auta z bazaru

Rady a návody > Finance
Poplatky kopie
Následující článek

7 zbytečných poplatků, kterým se můžete vyhnout

Rady a návody > Finance