9 tipů, jak jíst v létě zdravěji a navíc ušetřit

0 komentářů
952 přečtení
3.7.2016

I když máte zrovna hluboko do kapsy, stále můžete jíst kvalitní potraviny. Stačí znát ty správné tipy a triky. V našem článku vám je prozradíme.

 1. Na trh choďte odpoledne

Právě teď je ovoce a zelenina úplně nejlevnější. Zajděte na trh a vyberte si z nabídky místních farmářů. Jejich potraviny jsou obvykle kvalitnější než ty, které přicestovaly z druhého konce světa. Pokud se na tržišti zastavíte později odpoledne, můžete dostat slevu až 50 %. Zemědělci potřebují zboží doprodat, aby ho nemuseli vozit zpět.

 

2. Pěstujte si bylinky

Za čerstvé bylinky v květináči v supermarketu zaplatíte 35 korun. Přitom si je snadno můžete vypěstovat v truhlíku a po ruce je budete mít celé léto. Jídlo ochucené třeba čerstvou bazalkou je tak chutné, že už vám postačí jen trocha soli. A když zasadíte mátu a meduňku, ušetříte za kupované čaje.

Sazenice bylinek přesaďte do čerstvé zeminy. Vydrží déle a bude se jim lépe dařit.

 

3. Nakupujte častěji

Dejte si pozor na velké nákupy. Obvykle nestihnete všechny potraviny spotřebovat – šunka začne být po pár dnech cítit a brokolice zežloutne. Proto je lepší chodit častěji na menší nákupy.

 

4. Zapomeňte na limonády

Sladké průmyslové pití jako limonády a sirupy úplně vyřaďte ze svého pitného režimu. Je drahé a plné nezdravého cukru. Na pití vám postačí obyčejná voda z kohoutku, která je stále čerstvá a splňuje přísné hygienické standardy.

Snadno si vyrobíte i domácí zdravé nápoje. Úplně postačí, když do džbánu s vodou přidáte citron a snítku máty. Nebo si třeba připravte jednoduchou okurkovou limonádu.

 

5. Plánujte si jídelníček 

Dopředu si promyslete, co budete v dalších dnech vařit, a na internetu si vyhledejte levné recepty. Potom nehrozí, že v obchodě koupíte ve slevě květák, který vám doma shnije, protože najednou nevíte, co s ním.

 

Jak na to

 

6. Dělejte pravidelné revize spižírny

Víte vůbec, jaké potraviny máte ve spíži? Pokud děláte revizi jen jednou za dva roky, mnoho jídla vyhodíte, protože je prošlé. Kontrolujte spižírnu každého čtvrt roku a průběžně zpracovávejte i potraviny, které nepoužíváte často – třeba kroupy nebo ovesné vločky.

 

7. Využívejte mrazák

Domácí pokrmy jsou levnější a obvykle i zdravější než jídlo v restauracích. A nemusíte se bát, že budete stát u plotny každý večer. Uvařte vždy větší porci a přebytky uložte do mrazáku. Nezapomeňte si vést seznam, co přesně v mrazáku máte.

 

8. Přijďte na samosběr

Hodně ušetříte i díky samosběru. Na plantážích si za výhodné ceny natrháte jahody, maliny nebo ostružiny. A navíc získáte stoprocentně čerstvé plody. Stačí k nim přidat zakysanou smetanu, trochu medu a máte levný a zdravý dezert.

 

9. Nepřehánějte to s masem

Odborníci se shodují na tom, že jíst maso každý den není zdravé. Postačí, když ho do jídelníčku zařadíte dvakrát týdně. Místo něho si častěji dávejte luštěniny, které mají vysoký obsah bílkovin a jsou velmi levné.

 

A jaké tipy se osvědčily vám? Podělte se s nimi v komentářích nebo na našem Facebooku.

 

Autor: Redakce Home Credit
Komentáře
Přidat vlastní komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
Komentovat
Přidat vlastní komentář