Blbá blondýna radí potřetí: seznamy neplatičů jsou na vaší straně •…
Rady a návody > Finance > Blbá blondýna radí potřetí: seznamy neplatičů jsou na vaší straně

Blbá blondýna radí potřetí: seznamy neplatičů jsou na vaší straně

30. 5. 2015
Třetí video z dílny Navigátoru bezpečného úvěru a herečky Ivy Pazderkové uvádí na pravou míru mýty o seznamech dlužníků.
Blba blondyna 3

Zhruba 3,1 milionů Čechů má hypotéku, hotovostní úvěr nebo spotřebitelskou půjčku a celá třetina dlužníků přiznává, že se občas zpozdí se splácením. Odsud už je jen krůček k tomu, aby nespolehliví dlužníci skončili v seznamu neplatičů.

Dlužníci tyto registry vnímají negativně, přestože je mají hlavně chránit. Projekt Navigátor bezpečného úvěru chtěl tento fakt zviditelnit a tak se registry staly tématem pro třetí skeč Blbé blondýny.
Blondýna čekala slevovou kartičku

Blbá blondýna v prvním videu splácela půjčku půjčkou, v druhém nechtěla řešit problémy se splácením hned a tak se dnes rozčiluje, že je v registru dlužníků.
Zapsání si nejprve vyložila jako odměnu a těšila se na výhody. Kamarádka “inťoška” jí ale objasnila, že je v registru proto, aby jí už nikdo nepůjčil. Blbá blondýna se na závěr raduje, jak všechny převezla, protože na internetu našla “asi deset tisíc firem”, které jí klidně půjčí.

https://www.youtube.com/watch?v=-XXdUMgESO0

Blondýna si nakonec od jedné z podezřelých firem půjčila 50 tisíc korun a těší se na nákupy a velkou párty. A dluhová spirála už se zase roztáčí....

 Registry chrání dlužníky před dluhovou pastí

Ačkoli to dlužníci často nevidí, registry slouží pro jejich ochranu. Věřitelé, kteří do nich nahlíží, totiž neposkytují další půjčky lidem, kteří mají problém se splácením těch současných. Týká se to samozřejmě jen poctivých věřitelů.

Půjčkoví predátoři totiž zápisu dlužníků využívají a nabízí další půjčky, ovšem s daleko vyššími úroky. Každý by si proto měl uvědomit 3 základní fakta o seznamech dlužníků:

  • Registry slouží k tomu, abyste nespadli do dluhové pasti.
  • Neberte si půjčku od společnosti, která nenahlíží do registru - je riziková.
  • Žádostí o půjčku dáváte zodpovědnému věřiteli právo nahlédnout do registru a podepsáním smlouvy stvrzujete, že tam v případě problémů může zadat vaše údaje.

 Navigátor bezpečného úvěru pomáhá s orientací na trhu s půjčkami

Navigátor bezpečného úvěru je projekt Univerzity Karlovy a poradenské společnosti EEIP. Jeho hlavním cílem je zmapovat a popsat trh s půjčkami a nabídnout všem zájemcům informace o bezpečných věřitelích a zároveň popsat nekalé praktiky těch nepoctivých. Cílem kampaně s Blbou blondýnou je vtipnou formou přimět spotřebitele přemýšlet nad problémy, které ho v souvislosti s půjčkou mohou potkat. Blondýniny skeče se šíří hlavně na YouTube a sociálních sítích a cílí tak i na mladé lidi, kteří se ve finančních otázkách zatím příliš neorientují.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Autotym
Předchozí článek

Když si nevíte rady s výběrem auta, najměte si Autotým

Příběhy > Našich zákazníků
Uverove skore
Následující článek

Seznamte se s úvěrovým skóre: Máme 5 tipů, jak ho vylepšit

Rady a návody > Finance