Česnek, rajčata, bylinky. Pěstujte tyto plodiny a ušetříte • Home…
Rady a návody > Ze života do života > Česnek, rajčata, bylinky. Pěstujte tyto plodiny a ušetříte

Česnek, rajčata, bylinky. Pěstujte tyto plodiny a ušetříte

11. 5. 2016
Říká se, že domácí zeleninu a ovoce rozeznáme od zboží ze supermarketu po prvním soustu. Proto lidé se stále častěji vrací k pěstování zeleniny a ovoce. V následujícím článku vám poradíme, které plodiny se vyplatí zasadit.
Cesnek rajcata

Domácí pěstování dobře naplánujte

K domácí sklizni nepotřebujeme desítky hektarů polí za domem. Nadšenci se mohou starat o rostliny i na balkonech v centru velkých měst. V květináčích vypěstujete většinu druhů zeleniny.

Lidé z vesnic, které neomezuje prostor, mohou mít všechno - od hrášku přes vlašské ořechy až po trnkový sad. Mějte ale na paměti, že pěstování neznamená jen místo na růst rostlin, ale také na jejich uskladnění.  

Chcete-li ušetřit, pěstujte drahé, ale odolné rostliny

Pěstováním můžete ročně ušetřit i několik stovek korun. Jen se musíte zaměřit na plodiny, které jsou v obchodech drahé a přitom je jednoduché si je vypěstovat svépomocí. Ukažme si to na příkladu česneku.

Kilogram žádaného českého česneku se prodává i za 150 korun, přitom jeho pěstování není náročné. Na podzim jej zasadíte, záhon jen občas zalejete, hnojení není potřeba. V létě sklízíte bohatou úrodu.

Podobně nenáročné pochutiny jsou například oblíbené dýně hokaido, rajčata ale i v obchodech drahé maliny, nebo rybíz. Samostatnou kapitolou jsou bylinky. Většina z nich dobře roste i v květináčích. Navíc chuť čerstvé bazalky, máty, tymiánu nebo rozmarýnu se s kořením v sáčku nedá srovnat.  

Brambory, cibule a mrkev si zasaďte spíš pro radost

Pak je ovšem zelenina, které spotřebujete kvanta a jejíž cena v obchodech je nízká. Na pěstování brambor, cibule, nebo zelí navíc potřebujete dostatečně hluboké záhony, proto balkonové pěstování nepřichází v úvahu.

Pokud máte dostatek místa na zahradě, klidně si plodiny zasaďte, budete ale čelit mnoha škůdcům, o vydatném zalévání nemluvě.  

Domácí zelenina není jen o penězích, tento koníček si zamilujete

Ušetřit by chtěl asi každý, ale ne všechno je o penězích. Starání se o záhonky je oblíbené hobby nejen starších ročníků. Má totiž spoustu výhod.

  • Pobyt na čerstvém vzduchu je velmi zdravý.
  • U rytí nebo vyplévání záhonků pořádně protáhnete tělo.
  • Zahradničení je ekologické. Nemusíte spalovat benzín jízdou do supermarketu a tam kupovat zeleninu zabalenou v igelitu. Vše máte v bio kvalitě.
  • Kvalita a chuť domácí zeleniny je v porovnání se supermarketem bezkonkurenční.

 

Pěstujete doma zeleninu? Jakým plodinám se dařilo a kterým méně? Napište nám do komentářů, nebo na Facebook.  

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Chata
Předchozí článek

Jak udělat z chaty stroj na peníze? Pronajměte ji rekreantům

Rady a návody > Finance
IMG 0023
Následující článek

V dluzích [4. díl]: Lucie konečně klidně spí

Příběhy > Našich zákazníků