Dejte si alespoň 1 předsevzetí! Začněte šetřit • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > “Dejte si alespoň 1 předsevzetí! Začněte šetřit,” radí ombudsman do nového roku

“Dejte si alespoň 1 předsevzetí! Začněte šetřit,” radí ombudsman do nového roku

25. 1. 2022
Vánoce jsou za námi a s nimi i rok 2021. Právě v tomto čase si lidé dávají předsevzetí do nového roku 2022. “Pokud byste si měli vybrat jen jedno předsevzetí, ať se týká šetření,” říká ombudsman klientů Home Creditu Miroslav Zborovský.
Omb novy rok

Úspory na účtu výrazně zlepší váš život:

  • na nečekané výdaje si nemusíte brát půjčku,
  • jste si jistější a klidněji spíte,
  • nebojíte se budoucnosti,
  • vytváříte si základ budoucího jmění.

Každý by měl mít rezervu minimálně ve výši 3 měsíčních platů. Na začátku se to může zdát jako nesplnitelný cíl. “Začněte odkládat po malých částkách. Pokud to je možné, odložte si z každé výplaty 10 %. Jestliže je to moc, snažte se ušetřit minimálně 500 Kč,” doporučuje ombudsman.

 

Za 2 a půl roku máte splněno

Šetření si ukážeme na modelovém příkladu Marie, které na účet chodí 10 000 Kč. Žena si každý měsíc uloží do obálky 10 % svého příjmu. V jejím případě je to 1 000 Kč.

Aby měla potřebnou rezervu pro případ, že dostane v práci výpověď, potřebuje našetřit 30 000 Kč. Když se do své obálky podívá za rok, zjistí, že naspořila 12 000 Kč. To je už pěkná suma.

Kdyby potřebovala novou lednici nebo pračku, nemusí žádat o půjčku. Marie však nové vybavení zatím nepotřebuje a pokračuje v odkládání peněz. Cílovou částku 30 000 Kč naspoří v červnu 2018 - tedy za 2 a půl roku.

 

Rezerva je svatá

Tolik peněz pohromadě Marie ještě nikdy neměla. Přemýšlí, že by si za ně koupila dovolenou u moře, ale pak si to rozmyslí. “Právě tento přístup je správný. Z rezervy se platí jen skutečně nezbytné věci, mezi které prázdninový pobyt určitě nepatří. Pokud část vyčerpáte, nezapomeňte rezervu zase doplnit,” doporučuje ombudsman.

Na závěr doplňuje své přání do nového roku: “Přeji vám, ať je pro vás rok 2016 ještě lepší, než ten předchozí. Držím palce, ať své předsevzetí šetřit dodržíte.”

 

 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Povolani
Předchozí článek

10 nejzvláštnějších povolání, o kterých jste asi ještě neslyšeli

Rady a návody > Kariéra
RECYCLE V1
Následující článek

5 tipů, jak být ekologický v běžném životě

Rady a návody > Ze života do života