Falešné peníze. Poradíme vám, jak se jim vyhnout • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance, Úřady, Ze života do života > Falešné peníze. Poradíme vám, jak se jim vyhnout

Falešné peníze. Poradíme vám, jak se jim vyhnout

2. 9. 2021
Padělání peněz je součástí našeho života již po dlouhá staletí, přesto na něj rádi zapomínáme. Kvůli nepozornosti však můžeme v tomto případě přijít o celou částku a hrozí i vězení.
Penize

Rozpoznat nepravou bankovku včas je zásadní

Nerozpoznáte-li padělanou bankovku hned při nákupu, nezbývá nic jiného, než ji odevzdat:

  • Policii České republiky,
  • České národní bance,
  • některé z bank.

Pokud se ukáže její nepravost, bude bez náhrady uschována pro další vyšetřování a vy tak přijdete o celou částku. Určitě se nepokoušejte udat falšovanou hotovost dál. Je to trestný čin, za který vám hrozí odnětí svobody až na dva roky.

Tip: Ušetřete čas a běžte s podezřením na padělanou bankovku rovnou do České národní banky nebo na policii, běžná banka by případ předávala dál a o to déle byste čekali.

 

Bankovky, u kterých pochybujete o pravosti, máte právo odmítnout

S padělanými bankovkami se nejčastěji setkáte ve směnárnách, barech a hernách. Zvýšené riziko je ve špatně osvětlených prostorách a tam, kde s penězi manipulujeme ve spěchu a velkém množství.

 

Ochranné prvky pomohou při rozpoznání

České bankovky jsou nejen pěkně graficky zpracované, ale i vybavené ochrannými prvky, které znesnadňují falšování. Ochranné prvky jsou také cestou, jak rozeznat pravost. Čím více prvků zkontrolujete, tím je větší šance, že případný podvod odhalíte.

 

Vodoznak

Nejnáročnější na padělání je vodoznak a současně ho snadno přezkoumáte pohledem proti světlu. Není sice pravidlem, že když nalezneme vodoznak, je bankovka pravá, ale s vysokou pravděpodobností, to tak bude.

 

Okénkový proužek s mikrotextem

Lesklý proužek z metalizované hmoty prostupuje bankovkou dovnitř a ven. Vytváří čtyři lesklé obdélníčky s popiskem. Je viditelný jen z přední strany.

Tip: Zahýbejte bankovkou a ujistěte se, že se okénka lesknou.

 

Barevná vlákna

Drobná barevná vlákna o délce 6 mm jsou zapuštěna do papíru bankovky. Mají oranžovou barvu. Jsou rozmístěna nepravidelně po celé ploše.

Tip: Prohlédněte bílé okraje, zde budou oranžová vlákna nejzřetelnější.

 

Soutisková značka

Společně s vodoznakem můžete kontrolovat i soutiskovou značku a skrytý obrazec. Soutisková značka je na bankovkách 500 a 1000 Kč kruhová a znázorňuje písmena ČR, ta jsou celá viditelná jen při pohledu proti světlu.

Tip: Nebojte se natočit bankovku proti světlu a značku zkontrolovat.

 

Skrytý obrazec

Skrytý obrazec se objeví při pohledu na bankovku ve vodorovné poloze v úrovni očí, pohled musí směřovat ke světlu. Najdete jej v pravém dolním rohu.

 

Proměnlivá barva

Stejně dobře můžete kontrolovat i proměnlivou barvu lipového listu v případě 1000 Kč nebo stylizovaného květu na bankovce 500 Kč. Při náklonu se ze zlaté změní na zelenou. Efekt je zajištěn speciální tiskovou barvou, která mění svou barvu v závislosti na úhlu dopadajícího světla.

 

Iridiscentní pruh

Dvoucentimetrový duhově lesklý pruh umístěný na líci po pravé straně odhaluje při náklonu číslici 1000. Bankovku stačí naklonit a sledovat, jak se vykreslí částka oproti fialkovému a zlatému pozadí pruhu. Na nižších bankovkách tento ochranný prvek není.

 

Mikrotext je nejnáročnější k nalezení

Mikrotext sestává z opakujících se čísel odpovídajících hodnotě bankovky. Najdete jej na přední straně vepsaný do samotné velké číslovky v levém horním rohu a také vpravo u číselné hodnoty v barevném proužku. Na zadní straně je mikrotext vedle státního znaku. 

Tip: Před návštěvou směnárny si zopakujte základní ochranné prvky měn, které chcete směnit.

 

Pozornost je třeba věnovat i euru

Jakožto členové Evropské unie se často setkáváme s eury. Jejich kontrola probíhá pohmatem, nastavením proti světlu a nakloněním. Prohlédněte si podrobný návod s přehlednými videi.

 

 

Kdy si dáváte pozor na pravost bankovek? Napište nám do komentářů anebo na Facebook.

 

 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 1363683869 scaled
Předchozí článek

Kvůli unáhlenosti přišla o 30 000 Kč. Jana si v e-mailu od České pošty nevšimla signálů, které nasvědčovaly phishingovému podvodu.

Příběhy > Našich zákazníků
Odstran fb
Následující článek

Kratší pracovní doba? Udělá vás šťastnějšími, tvrdí vědci

Rady a návody > Kariéra