Hlavně rychle a bez čtení. Takhle si Češi berou půjčky • Home Credit…
Rady a návody > Finance > Hlavně rychle a bez čtení. Takhle si Češi berou půjčky

Hlavně rychle a bez čtení. Takhle si Češi berou půjčky

28. 11. 2020
Češi si půjčují ve velkém, většina z nich ale nezná podmínky své půjčky a jejím sjednáním se zabývá pouhých 5 minut. Ne, bohužel nepřeháníme.
Hlavne rychle

Průzkumy ukázaly, že se od roku 2006 finanční gramotnost Čechů zlepšila jen minimálně. Začněme proto několika čísly a příjemné čtení to úplně nebude:

  • 88 % lidí si sjedná půjčku on-line za 5 minut a 29 sekund.
  • 20 minut trvá prostudování smlouvy.
  • 6 % žen a 8 % mužů čte poctivě všechny dokumenty ke své půjčce.
  • 75 % Čechů si už někdy půjčilo peníze.
  • 50 % zájemců o půjčku nesrovnává nabídky různých poskytovatelů.

Také se vám to zdá alarmující? Čísla pochází ze statistik společnosti CreditON a průzkumu Raiffeisen stavební spořitelny. Kdyby přitom lidé věnovali uzavírání půjček alespoň 15 minut navíc, mohli by si ušetřit řadu problémů.

Rychlost je na prvním místě

Více než polovina lidí si půjčku bere kvůli nečekaným výdajům a u 39 % je nejdůležitějším faktorem při výběru poskytovatele rychlost. Je to pochopitelné - když se pokazí sporák, chcete mít doma co nejdříve nový a nebankovní půjčka je rychlý pomocník.

Nebankovní půjčka ale není nákup chleba a proto si zaslouží větší pozornost. Podle dostupných informací lidé nejčastěji hřeší na to, že si půjčují malé částky. I ty se ale při nevýhodných podmínkách mohou pořádně prodražit.

Ani nečekanými výdaji tedy nejde omlouvat nepřečtení podmínek. Věnujte sjednání půjčky místo pěti minut hodinu a možná narazíte na to, že jinde je nebankovní půjčka výhodnější. Ne nadarmo se říká, že čas jsou peníze.

Neorientujte se jen podle úroku

Pokud už se lidé na zkoumání podmínek zaměří, zajímá je většinou jenom úrok. To ale nestačí. Je velmi důležité číst celé podmínky, protože se tam mohou skrývat nejrůznější sankce, poplatky a další nepříjemná překvapení. To, že se zdá na první pohled nebankovní půjčka výhodná, nemusí být pravda.

Většina bezpečných poskytovatelů má své podmínky na internetu a vy si je tak můžete v klidu prostudovat a porovnat s ostatními. 

Se Správcem financí vždy víte, na čem jste

Nedostatek zájmu o informace během sjednávání se úzce pojí s dalším problémem. Průzkum totiž ukázal, že si pouze minimum lidí pamatuje podmínky, za jakých si peníze půjčili. Například sazbu RPSN znalo nanejvýš 7 % lidí.

Potvrzuje se tak, že Češi jsou ve vztahu ke svým půjčkám spíše pasivní a 27 % z nich nechce situaci řešit. To je přitom škoda, protože jim zatím mohla uniknout příležitost výhodného refinancování.
Pokud ale využíváte Správce financí, máte informace o svých půjčkách i kartách k dispozici 24 hodin denně. Kdykoli tak můžete zjistit potřebné údaje a porovnat je s ostatními nabídkami.

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 113900872
Předchozí článek

Nenechte mozek zakrnět a začněte ho trénovat

Rady a návody > Ze života do života
BLOG HC 07 05 1920x600px
Následující článek

Jak a kde zjistit informace o vaší platební historii?

Rady a návody > Finance