Jak a kde zjistit informace o vaší platební historii? • Home Credit…
Rady a návody > Finance > Jak a kde zjistit informace o vaší platební historii?

Jak a kde zjistit informace o vaší platební historii?

7. 5. 2020
Může se stát, že při vyřizování žádosti o půjčku či úvěr na nové auto je vaše žádost zamítnuta a vy nevíte proč. Stačí se párkrát opakovaně zpozdit se zaplacením vyúčtování, nezadat trvalý příkaz při změně banky či opomenout, že jste někdy v minulosti ručili za půjčku kamarádovi, a stáváte se nevědomým dlužníkem.
BLOG HC 07 05 1920x600px

Potvrzení, že nejste dlužníkem, nemusí vyžadovat jen finanční instituce. O vaši platební historii se mohou zajímat i úřad práce, peněžní ústavy, pozemkový fond, cizinecká policie nebo ministerstvo zemědělství. Stejně tak to může zajímat i vašeho potenciálního zaměstnavatele, nového spolubydlícího nebo nastávajícího manžela či manželku.

V České republice existují 3 registry dlužníků, do kterých mohou finanční instituce nahlížet. Jedná se o BRKI, NRKI a SOLUS.

  • BRKI neboli bankovní registr klientských informací je spravován bankami a uchovává informace úvěrech poskytnutých fyzickým osobám (občanovi nebo podnikateli). Informace jsou aktualizovány na měsíční bázi a záznamy se uchovávají ještě 4 roky po ukončení smluvního vztahu mezi klientem a bankou.
  • NRKI je naopak Nebankovní registr klientských informací a je spravován nebankovními finančními institucemi. Oproti BRKI obsahuje informace i o úvěrech poskytnutých právnickým osobám. Aktualizace informací a uchovávání záznamů je stejné jako v BRKI.
  • Sdružení na Ochranu Leasingu a Úvěrů Spotřebitelům, zkráceně SOLUS, je zájmové sdružení různých finančních subjektů – bankovní a nebankovní společnosti, poskytovatelé telekomunikačních služeb, distributoři energií apod. Na rozdíl od BRKI a NRKI, které evidují nejen dluhy, ale i kompletní platební morálku, se SOLUS řadí k tzv. negativním registrům a shromažďuje informace pouze o klientech, kteří neplní své smluvní závazky. Existuje však i pozitivní registr, který naopak zaznamenává informace o klientech, kteří své smluvní závazky v pořádku plní.

 Jak zjistím, jestli mám záznam v registru dlužníků?

Informace o všech půjčkách a závazcích, které máte, zjistíte pomocí výpisu z registrů.

BRKI a NRKI

Oba registry mají společný portál kolikmam.cz, na kterém se můžete bezplatně registrovat. Po přihlášení máte možnost zakoupit si výpis z registru BRKI nebo NRKI. Cena za online verzi je 100Kč, papírovou verzi pořídíte za 200Kč, připočítejte však poštovné. Můžete si zažádat i o společný výpis z obou registrů, zaplatíte 180Kč, papírová verze přijde na 300Kč + poštovné. Přehledný ceník najdete ZDE.

Žádost o výpis můžete podat i elektronicky na adresu klient@crif.com nebo můžete využít datovou schránku ID: R4QDCBE. O všechny žádosti se stará Klientské centrum, které můžete navštívit i osobně. Výpis dostanete na počkání, nezapomeňte si s sebou občanský průkaz.

Výhodnější je určitě online žádost, počítejte však s tím, že než se do aplikace dostanete, musí vám portál zaslat přístupové údaje, což zabere asi 3 dny. Pokud byste chtěli online výpis vytisknout a použít ho jako oficiální dokument, musíte navštívit Czech POINT a zaplatit za ověřený převod (30Kč za stránku).

 SOLUS

O výpis z registrů SOLUS (Registr FO, Registr IČ, Pozitivní registr) si můžete zažádat několika způsoby: elektronicky, písemně či pomocí SMS.

Písemná verze stojí 270Kč a je potřeba doložit fotokopii průkazu totožnosti či úředně ověřený podpis.

SMS výpis lze získat zasláním zprávy, do které uvedete klíčové slovo SOLUS a tzv. SIN kód, o který musíte zažádat ZDE. SIN kód stojí 50Kč a je spojen s vaším telefonním číslem. Za první SMS výpis zaplatíte 99Kč, pokud však použijete aplikaci, za každý další SMS výpis zaplatíte pouze 30Kč.

Online výpis získáte prostřednictvím portálu NejsemDlužník.cz. Obsahuje navíc i výpisy z dalších registrů jako je Insolvenční registr, Centrální evidence exekucí, Veřejné rejstříky apod. Do veřejných rejstříků spadá spolkový rejstřík, nadační rejstřík, rejstřík ústavů, rejstřík společenství vlastníků jednotek, obchodní rejstřík a rejstřík obecně prospěšných společností. Bude se vám hodit třeba ve chvíli, kdy chcete prodávat byt. Chcete-li prokázat bezproblémovou platební historii a vaši platební morálku, tato služba je skvělou volbou. Přehledný ceník pro fyzické osoby, podnikatele a právnické osoby naleznete ZDE.

 

Kam zavítat dále?

Zdravotní pojišťovny vám vystaví potvrzení o bezdlužnosti na klientském pracovišti na počkání, žádost můžete odeslat i prostřednictvím e-mailu. Tato služba je zdarma.

U České správy sociálního zabezpečení si můžete zažádat o potvrzení o bezdlužnosti pro fyzické osoby – OSVČ či zaměstnavatele. Použijte ePortál a nezapomeňte zvolit způsob doručení potvrzení.

Celní správa České republiky na svých stránkách upozorňuje veřejnost, že o potvrzení o bezdlužnosti je nutné žádat příslušný celní úřad podle místa bydliště žadatele. Využít můžete i datovou schránku a zaplatíte 100 Kč.

Finanční úřad má dostupný online formulář pod názvem “Obecná písemnost určená pro podání orgánům Finanční správy ČR”. Zvolíte si příslušný finanční úřad, typ daně označíte jako “bez určení daně” a ve vyhledávacím poli najdete “žádost o potvrzení bezdlužnosti”. Nebojte, zvládnete to.

Pokud si nejste jistí, zda jste nezapomněli uhradit pokutu za jízdu načerno, navštivte dopravní podnik osobně. V Praze si však můžete uhrazení pokuty zkontrolovat online.

Zastavit se můžete i na okresním soudu v místě svého trvalého bydliště. Požádejte o výpis všech občanskoprávních řízení vedených na vaši osobu. Případné věřitele pak kontaktujte a dluh s nimi vyřiďte na přímo.

Na závěr je důležité dodat, že tyto informace zjistíte jen sami o sobě, pokud je potřebujete o někom jiném, musíte mít plnou moc, vystavenou k tomuto účelu od dané osoby, nebo vám tato potvrzení musí druhý člověka zjistit a ukázat osobně.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Hlavne rychle
Předchozí článek

Hlavně rychle a bez čtení. Takhle si Češi berou půjčky

Rady a návody > Finance
BLOG HC 05 05 1920x600px
Následující článek

Jak být ekologický v době koronaviru

Rady a návody > Ze života do života