Jak být ekologický v době koronaviru • Home Credit Blog • Home Credit…
Rady a návody > Ze života do života > Jak být ekologický v době koronaviru

Jak být ekologický v době koronaviru

5. 5. 2020
Podle Českého statistického úřadu produkce odpadů v České republice neustále stoupá. Statistiky za rok 2018 uvádí, že na 1 obyvatele spadá 351 kg komunálního odpadu. Pro čtyřčlennou rodinu to znamená víc jak tunu odpadků.
BLOG HC 05 05 1920x600px

Jak být ekologický v běžném životě jsme popisovali už zde, nyní se však nacházíme v situaci, která je výzvou i pro životní prostředí.

Viry a bakterie přežívají na odpadcích několik hodin, proto Ministerstvo životního prostředí zakázalo domácnostem v karanténě třídit odpad. Jejich návod, jak nakládat s odpadem v době koronavirové pandemie najdete v přehledném návodu. Dali jsme však dohromady tipy, kterými se můžete řídit i nyní. 

1. Soustřeďte se na zmenšení objemu

I když jste v karanténě a nemůžete zrovna třídit odpad, snažte se co nejvíce zmenšit jeho objem. Maximálně sešlapávejte PET láhve, krabice a papír klidně rozstříhejte.

2. Vyhněte se černým plastům

Díky černým plastům vypadá jídlo lákavěji, jedná se však jen o marketingový trik. Automatické třídící stroje neumí černý plast identifikovat, proto se nerecykluje a často končí nevyužitý na skládkách.

3. Počkejte s jarním úklidem

Spoustu z nás nyní napadne využít volný čas k úklidu tzv. „od podlahy“. Představte si však to množství pytlů, které vznikne, rozhodnete-li se vytřídit všechny skříně, udělat pořádek ve spižírně, a ještě vyhodit staré věci z garáže. Zkuste s tím počkat a omezit produkci odpadů pouze na nutné minimum.

4. Neplýtvejte potravinami

Kupujte a objednávejte opravdu jen to, co stihnete spotřebovat. Lidé si neuvědomují, kolik potravin vyhodí, což ukázal výzkum pracovníků Mendelovy univerzity. Realita je taková, že každý z nás ročně vyhodí v průměru přes 46 kg potravin. Nejvíce vyhazujeme hotová jídla, pečivo, mléčné výrobky a sýry. Zamyslete se, jestli všechny potraviny, které kupujete, opravdu spotřebujete a zkuste také omezit koupi hotových jídel.

5. Požívejte nadále vlastní obaly

Mohlo by se zdát, že jednorázové obaly jsou nyní bezpečnější. Virus přežije na plastovém či kovovém povrchu 2-9 dnů, k prevenci však stačí obyčejné mýdlo s vodou nebo jakýkoliv čistič s 60-70 % ethanolem. Pokud tedy vlastní nádoby a obaly náležitě očistíte, není důvod je přestat používat. Nakupovat bezobalově je teď trochu složitější, ne však nemožné. Bezobalový obchod v Brně je od 15. dubna znovu otevřen a v Praze vám nákup dovezou až domů.

6. Hýbejte se

Doprava ve většině měst sice přešla na prázdninový režim, zkuste však více chodit pěšky, nebo vytáhněte po zimě kolo. Je to bezpečnější a zdravější pro vás i pro planetu. 

Na závěr se můžete podívat na jedno starší video o tom, jak to vypadá, když se snažíte žít 1 měsíc bez odpadků, tzv. zero waste.

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
BLOG HC 07 05 1920x600px
Předchozí článek

Jak a kde zjistit informace o vaší platební historii?

Rady a návody > Finance
Blog online uceni
Následující článek

Tipy na online vzdělávání

Rady a návody > Ze života do života