Jak si v cizině vyměnit peníze a nenaletět • Home Credit Blog • Home…
Rady a návody > Finance > Jak si v cizině vyměnit peníze a nenaletět

Jak si v cizině vyměnit peníze a nenaletět

12. 7. 2016
Právě jste si prohlédli Koloseum a chystáte se vzít rodinu na pizzu. Ale otevřete peněženku a zjistíte, že v ní máte víc českých korun než euro bankovek. Poradíme vám, jak i na zahraniční dovolené vyměnit peníze a nespálit se.
Zmena penez 1

Jako první vás nejspíš napadnou směnárny. Ty jsou v turistických destinacích na každém kroku. Ale těm na letištích a nádražích se raději vyhněte.

Často mají vyšší kurzy, protože počítají s tím, že si potřebujete peníze vyměnit na poslední chvíli. Pokud máte chvilku času, projděte si pár ulic a ceny ve směnárnách porovnejte. 

Prodej nebo nákup?

Velká směnárenská tabule s mnoha čísly většinu lidí mate. Nejsou si jistí, na který údaj se mají dívat. Představte si, že jste ve zmíněné Itálii a potřebujete eura. Najděte si kolonku s českými korunami a podívejte se do pole Nákup. Směnárna od vás totiž bude nakupovat koruny.

Pokud vám už dovolená končí a vy si chcete cizí bankovky vyměnit zpět na koruny, bude vás zajímat číslo v kolonce Prodej. Směnárna vám totiž prodává pro ni cizí měnu.

Myslete také na to, že v mnoha směnárnách za české koruny nakupovat nemůžete. Proto je, zvlášť při cestách mimo Evropu, důležité mít hotovostní zálohu v některé mezinárodní měně jako dolar nebo euro. Tu pak snadno směníte za místní peníze. 

Pozor na poplatky v bance

Pouliční směnárny se některým lidem zdají nebezpečné. Nechtějí nikde na ulici počítat peníze. Pokud mezi ně patříte i vy, můžete zajít do směnárny v některé z bank. Ale počítejte s tím, že zaplatíte poplatek. Naopak pouliční výměna bývá obvykle zdarma.

Další snadnou cestou, jak získat cizí valuty v hotovosti, je výběr z bankomatu. Ale dopředu si zjistěte, kolik si za tuto transakci vaše banka účtuje.  

Placení kartou je v zahraničí levnější

Úplně nejjednodušší je ale platit kartou. Je to bezpečné, rychlé a navíc levné. Banky si totiž obvykle za platbu kartou v cizině neúčtují poplatky.

Placení kartou bývá dokonce výhodnější než placení hotovostí. Při výměně hotových peněz je totiž vyšší kurz (tzv. valutový). Fyzické peníze musí být někde uložené a směnárník vám je musí prodat. To všechno jsou náklady, které se do kurzu promítají.

Naopak takzvaná deviza je bezhotovostní cizí měna. Funguje to tak, že si doma na účet vložíte české koruny, v cizině používáte kartu a čerpáte z ní eura. Převod mezi měnami udělá banka automaticky. A protože má velmi nízké náklady, bývá i devizový kurz výhodnější.

Zkušenost s tím má pětatřicetiletá Monika. “V cizině jsem vždycky platila hotovostí, protože jsem nevěděla, že platba kartou je zadarmo. Zkusila jsem to až loni v Budapešti. Po návratu jsem se podívala na výpis z účtu a byla jsem příjemně překvapená, jak málo jsem v přepočtu na koruny utratila. Kurz byl opravdu lepší,” popisuje Monika.

 

Platíte v zahraničí raději v hotovosti nebo používáte kartu? Napište nám na Facebook.  

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Jak nedostat padaka
Předchozí článek

7 chyb, kvůli kterým můžete přijít o práci

Rady a návody > Kariéra
Finance a vztahy v rodine
Následující článek

5 tipů, jak se přestat hádat a řešit rodinné finance v klidu

Rady a návody > Finance