Jak správně skladovat potraviny

0 komentářů
125 přečtení
16.6.2020

Na světě se vyhodí cca jedna třetina všech vyprodukovaných potravin, což je množství, které je by nasytilo asi 3 miliardy lidí. Podle OSN přitom hladoví přibližně 1 miliarda obyvatel téhle planety. Množství potravin, které se vyhodí, by tuto populaci lidí nasytilo třikrát, což je alarmující.

Plýtvání potravinami může ovlivnit každý z nás. Nakupujte jen to, co opravdu spotřebujete a můžete se zamyslet i nad tím, jak potraviny skladujete. Správným skladováním lze životnost potravin několikanásobně prodloužit.

 

Není všechno zlato, co se třpytí zavře do ledničky

Mohlo by vás napadnout, že chlad v ledničce zaručí delší životnost potravin. Existuje však spousta potravin, kterým nižší teploty naopak škodí.

  • Papriky, rajčata nebo okurky nechejte na kuchyňské lince, okenním parapetu nebo v papírové krabici. Těmto potravinám škodí chlad a místo zrání rychle ztrácí chuť a konzistenci.
  • Cibule a česnek uchovávejte na chladném, ale suchém a dobře větraném místě. Můžete je klidně zavěsit do síťky, a pokud cibuli nebo česnek nakrojíte, klidně je do lednice uschovejte, ale v uzavřené nádobě.
  • Citrusové plody při nižších teplotách ztrácí šťávu. Nejlépe jim svědčí suché, ale dobře větrané prostředí.
  • Hrušky a jablka v chladu moučnatí. Zacházejte s nimi stejně jako s citrusovými plody. Ideální podmínky mají ve sklepě nebo v dobře izolované bedně na balkóně.
  • Banány potřebují teplo, aby dozrály. Chcete-li je dát do lednice, počkejte, až uzrají, ale počítejte s tím, že vám zčernají.
  • Brambory a batáty je třeba skladovat na suchém, chladném a tmavém místě. Umístěte je do dřevěné bedýnky s přístupem vzduchu, určitě je nedávejte v plastovém obalu do ledničky. Podpoříte akorát vznik plísní a přeměnu škrobu na cukr. Na denním světle navíc tvoří alkaloidy, které jsou pro lidské tělo toxické.
  • Bylinky vám vydrží nejdéle ve váze s vodou, stejně jako květiny. V lednici vám vyschnou, a navíc do sebe absorbují okolní pachy.
  • Chleba nedávejte do sáčku a už vůbec ne do ledničky. Zabalte jej do látkové utěrky a uložte v chlebníku řeznou stranou dolů. Naopak rohlíky dejte do uzavíratelné nádoby či sáčku, v utěrce by ztvrdly.
  • Suché potraviny jako je sůl, cukr, koření, čokoláda, čaje, káva, mouka, luštěniny nebo těstoviny snadno pohlcují okolní pachy a vlhkost. Proto je žádoucí je skladovat v uzavíratelných dózách při pokojové teplotě.

Pokud máte k dispozici sklep nebo studenou spíž, umístěte do ní ovoce, zeleninu, brambory a zavařeniny. Potraviny uložte ideálně do dřevěných bedýnek (případně plastových přepravek) do jedné vrstvy. Kořenovou zeleninu můžeme uskladnit do bedýnky s pískem. Potraviny průběžně kontrolujte, a především včas spotřebujte.

 

Etikety nejsou na okrasu

Vždy sledujte pokyny výrobce uvedené přímo na etiketách daného výrobku. Dočtete se spoustu informací, především jestli výrobek vyžaduje zvláštní podmínky uchovávání, datum spotřeby a minimální trvanlivost. Podle iniciativy Zachraň jídlo vyhodí průměrný Evropan mezi 96 až 115 kg potravin za rok. Za plýtváním jídla přitom stojí i nesprávné pochopení termínů „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Minimální trvanlivost označuje dobu, po kterou si potravina zachovává svou kvalitu a datum spotřeby uvádí poslední možný den, kdy je potravinu bezpečné konzumovat.

Nestíháte-li potraviny spotřebovat, můžete je darovat blízkým nebo kolegům v práci. V některých městech existují také sdílené lednice, kde jídlo můžete věnovat lidem bez domova. 

Autor: Redakce Home Credit
Komentáře
Přidat vlastní komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
Komentovat
Přidat vlastní komentář