Naučte se říkat ne a budete šťastnější • Home Credit Blog • Home…
Rady a návody > Kariéra, Ze života do života > Naučte se říkat ne a budete šťastnější

Naučte se říkat ne a budete šťastnější

2. 3. 2021
Staří rodiče potřebují posekat trávník, kamarádka chce pohlídat děti a kolegyně vás požádala, jestli za ni nevezmete sobotní směnu. A vy říkáte: ano, ano a ano. Jenže ve výsledku jste vyčerpaní a naštvaní sami na sebe, protože jste nestihli nic z toho, co jste chtěli.
Rikat ne

Řešení je zdánlivě snadné - častěji říkat ne. Jenže je to lehké jen na první pohled. Odmítnout někoho je totiž velké umění, které řadě lidí dělá problém. Cítí se pak jako sobci, kteří myslí jen na sebe a nechtějí pomoci ostatním. 

Ne = Ano

Pro začátek je důležité si uvědomit, že říkání ne není něco negativního. Něco odmítáte, ale zároveň něčemu jinému říkáte ano. Když za kolegyni odmítnete vzít sobotní směnu, zároveň “dáváte zelenou” sobotnímu výletu s rodinou.

Ne je jako kouzelné slůvko, kterým si můžete do života vpustit více věcí, na kterých vám doopravdy záleží. Když si to uvědomíte, bude snadnější ho vyslovovat.

Nastavte si hranice

Jste na roztrhání - všichni by od vás něco chtěli. Ale co vaše potřeby? Kdo se postará o ně? Vy jste jediný člověk, který to může zajistit. Proto si stanovte hranice. Není to volitelný luxus, ale přímo nezbytnost.

Když budete unavení a naštvaní sami na sebe, myslíte, že budete dobrou oporou pro svou rodinu? Odpověď je jasná - nebudete. Ale když budete spokojení a plní energie, tak i na požadavky druhých zvládnete reagovat mnohem lépe. 

Odmítejte s čistým svědomím

Zpočátku to může být obtížné, ale postupem času si na říkání ne zvyknete. Abyste měli přece jen o trochu lehčí svědomí, máte 2 možnosti:

  • poradit odmítnutému člověku, na koho jiného se může obrátit,
  • zkusit najít alternativu pomoci, která vám bude vyhovovat lépe. 

Ne a finance

Odmítání dobře funguje i ve světě financí. Ze všech stran se na nás valí výzvy typu: Bez tohoto zboží nemůžete existovat. Kupte si ho právě teď, je v akci!

Tím, že vlezlé nabídky dokážete odmítnout, získáte víc peněz. Zbytečně je neutratíte a tak vám zůstanou na aktivity, které máte skutečně rádi. Díky odmítání některých požadavků na ně konečně budete mít i čas a celkově budete spokojenější a šťastnější. 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Nakupovanie jedla manazer
Předchozí článek

Nakupujte potraviny jako manažer. Pomůže vám to ušetřit

Rady a návody > Finance
32272924 m
Následující článek

Půjčky v Čechách neznámé I.: Studentská půjčka

Rady a návody > Finance