Nenechte mozek zakrnět a začněte ho trénovat • Home Credit Blog •…
Rady a návody > Ze života do života > Nenechte mozek zakrnět a začněte ho trénovat

Nenechte mozek zakrnět a začněte ho trénovat

10. 2. 2021
Jdete po chodníku a najednou se zarazíte. Právě jste si uvědomili, že nevíte, jestli jste už zaplatili splátku. A vůbec si nevzpomínáte, který den v měsíci ji máte odesílat.
Shutterstock 113900872

Není to nic neobvyklého. S pamětí má občas problém až 85 % lidí ve středním věku. Existují však pomůcky, které vám usnadní jak zapamatování jmen, tak třeba právě dat, kdy máte odeslat splátku. 

Jméno co nejdřív zopakujte

Problém je obvykle v tom, že jste při představování novým lidem nervózní a úplně zapomenete svůj protějšek pozorně poslouchat. Proto se na jeho jméno záměrně soustřeďte a co nejdřív ho zopakujte. Řekněte třeba: “Rád tě poznávám, Míšo.”

Dalším trikem je si k novému člověka přiřadit jeho jmenovce, kterého už znáte. Pak si stačí říct: “To je ten nový kolega, který se jmenuje stejně jako můj bratr! Takže Mojmír, jasně!”

S čísly pomůžou narozeniny

Další věcí, která dělá lidem problémy, jsou data - třeba termín, ve kterém máte odeslat splátku. Například si potřebujete zapamatovat, že splátku máte odeslat vždy 23. den v měsíci. Vzpomeňte si, kdo má poblíž tohoto data narozeniny. Vůbec nezáleží na tom, který měsíc - důležitý je pouze den.

Pokud má třeba partner narozeniny 25. v měsíci, stačí si jednoduše zapamatovat, že splátku odesíláte o 2 dny dřív než jsou partnerovy narozeniny. To samozřejmě platí každý měsíc, nejen ten, kdy má skutečně narozeniny. 

Jistota je jistota

Cvičení paměti je prevencí například Alzheimerovy nemoci. V opravdu důležitých věcech jako je například splácení, je dobré na vlastní paměť úplně 100% nespoléhat.

Zapomenutí by vás mohlo přijít draho. Pro jistotu si významná data poznamenejte do kalendáře nebo si je nastavte jako upomínku do mobilu.

U finančních záležitostí dobře funguje ještě jedna užitečná pomůcka - trvalý příkaz. Nastavíte si, kolik peněz chcete odesílat na jaký účet a systém platbu každý měsíc odešle za vás. Vy jen jednou za čas zkontrolujete, jestli je vše v pořádku. 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
32272924 m
Předchozí článek

Půjčky v Čechách neznámé I.: Studentská půjčka

Rady a návody > Finance
Hlavne rychle
Následující článek

Hlavně rychle a bez čtení. Takhle si Češi berou půjčky

Rady a návody > Finance