Nenosíte v peněžence poklad? Poznejte cenné mince a bankovky • Home…
Rady a návody > Finance, Ze života do života > Nenosíte v peněžence poklad? Poznejte cenné mince a bankovky

Nenosíte v peněžence poklad? Poznejte cenné mince a bankovky

3. 4. 2021
Na první pohled vypadá jako každá jiná, ve skutečnosti má ale hodnotu až 40 000 Kč. Řeč je o raritní dvoustovce, ovšem nejde o jedinou minci nebo bankovku, kterou můžete prodat sběratelům za velmi zajímavé ceny. Nezapomeňte prohledat ani půdu - i tam se mohou skrývat numismatické skvosty.
Nenosite v penezence

Sběratelé milují rarity a obecně jakékoli mince a bankovky, které se dostaly do oběhu omylem. Na rozdíl od těch běžných mají totiž jistotu, že tyto unikáty jen tak někdo ve sbírce nemá. A čím méně unikátního platidla existuje, tím více vám za něj zaplatí. 

  • Česko-zairská dvoustovka z roku 1993 

Při výrobě bankovek v hodnotě 200 Kč se v roce 1993 stala chyba. Do balíku s bankovním papírem se omylem dostal jiný a kvůli tomu má část dvoustovek v ochranném proužku nápis REPUBLIQUE DU ZAIRE. Většina bankovek už byla nalezena, stále jsou však některé v oběhu a jejich nálezci si mohou přijít na 12 až 40 tisíc korun. 

  • Nejslavnější desetikoruna z roku 1993 

V roce 1999 byly u nás desetikoruny patrně nejpopulárnějšími mincemi. Mohla za to televizní reportáž, která informovala o vysoké ceně raritních desetikorun z roku 1993. Zhruba tisícovka těchto mincí měla sloužit jako vzorové odražky, přesto se dostala na trh. Od klasických “pětek” se liší výrazně menším slovem “Kč” a také tím, že protínající linka tvoří s horní vidlicí písmene K viditelný trojúhelník. Za desetikorunu sice avizovaných 15 tisíc nedostanete, stále se však prodává nejméně za 5 000 Kč. 

  • Dotisková papírová padesátikoruna z roku 1993 

Rok 1993 byl na chyby a rarity vůbec bohatý. Není divu, právě v tento rok se totiž tiskly první české koruny. Na samotných padesátikorunách není nic zvláštního, ceněné jsou pouze bankovky série Z. Byly totiž vytištěny jako náhradní za zničené a poškozené bankovky. Sběratel, kterému unikátní bankovka chybí ve sbírce, vám za ni dá i 1 500 Kč. 

  • Československá pětitisícovka z roku 1919 

Naše nejvzácnější sběratelská bankovka sice nepochází z žádné raritní série, přesto je s ní spojen zajímavý příběh. Lidé se dlouho domnívali, že portrét na bankovce zachycuje rakouskou císařovnu Sisi. Ve skutečnosti je to ale manželka jednoho z autorů návrhu. Proč svou choť na bankovku vyobrazil, je však stále záhadou. 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Nahradni e1518191211176
Předchozí článek

Hádky o úklid, rvačka o dort a nekonečná párty, aneb jak žijí mladí singles při společném soužití

Rady a návody > Ze života do života
Nakupovanie jedla manazer
Následující článek

Nakupujte potraviny jako manažer. Pomůže vám to ušetřit

Rady a návody > Finance