Recept na plněné rohlíky a sněhovou roládu podle Petry Burianové

0 komentářů
395 přečtení
11.5.2021

Že HC není jen práce všichni dobře víme. V dubnu jsme se s kolegy vydali vstříc „online pečení“ pod dohledem Petry Burianové – výherkyně soutěže Peče celá země. Nejsme žádní lakomci a tak se s vámi o vynikající recepty, které v klidu zvládnete sami doma, podělíme!

Plněné rohlíky (24 ks)

Co budete potřebovat na rohlíky?

  • 360g hladké mouky
  • 60g másla
  • 120g mléka
  • 20g čerstvých kvasnic
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžička soli
  • špetka drceného kmínu
  • 2 žloutky
  • 100g zakysané smetany
  • 1 bílek (na dokončení)
  • lněná semínka (na dokončení)

Co budete potřebovat na náplň?

  • Kousek slaniny
  • 1 cibule
  • 150g kysaného zelí
  • 150g uzeného
  • sůl, pepř

 

Postup náplň:

  1. Malé kousky slaniny vypražíme na pánvi
  2. Přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli (event. ještě trošku oleje) a opečeme cibuli do růžova.
  3. Stáhneme z plotny a přidáme nadrobno nakrájené uzené a vymačkané kysané zelí. Promícháme.
  4. Můžeme osolit, opepřit, případně i trochu osladit.

Postup těsto:

  1. Máslo nakrájíme na tenké plátky a přidáme k odvážené mouce.
  2. Rukou vypracujeme sypkou drobenku.
  3. V trošce mléka rozmícháme kvasnice, lžičku cukru a necháme krátce vzejít.
  4. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutkyzakysanou smetanu.
  5. Do mouky s máslem přilejeme kvásek, mléko a zakysanou smetanu se žloutky a nakonec přidáme i sůl a drcený kmín.
  6. V robotu vyhněteme vláčné těsto.
  7. Pracovní plochu si podsypeme, vyklopíme těsto a rozdělíme ho na tři stejné části.
  8. Každou část vyválíme do kruhu a rozdělíme na 8 ks – trojúhelníků.
  9. Do širší části dáme náplň a od tohoto konce smotáme do tvaru rohlíku.
  10. Rohlíky klademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme bílkem, sypeme semínkem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut.

Sněhová roláda (24 ks)

Co budete potřebovat sníh?

  • 200g bílků
  • 300g jemného krupicového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky vinného octa

Co budete potřebovat náplň?

  • 2 smetany ke šlehání
  • Ovoce podle chuti (nejlépe čerstvé, ale klidně i kompotované), min. 500g. Doporučujeme: jahody, maliny, borůvky

Co budete potřebovat na Lemon curd?

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml citrónové šťávy
  • 50 g másla
  • Kůra ze 2 citrónů

 

Postup:

  1. Bílky (pokojové teploty) začněte na velmi malé otáčky šlehat s cukrem a to až do rozpuštění cukru. Zkuste mezi prsty. Neměly by být cítit krystalky cukru. Poté otáčky zvyšte a vyšlehejte pevný a lesklý sníh. Tento proces trvá 10-15 minut. Nakonec vmíchejte škrobocet.
  2. Hmotu rovnoměrně a rychle rozetřete na pečící papír na plech.
  3. Troubu rozehřejte na 200 stupňů na horkovzduch.
  4. Roládu vložte do trouby a teplotu stáhněte na 160 stupňů. Pečte asi půl hodiny.
  5. Základem úspěchu je správné našlehání a pak správné upečení. Roláda má být křupavá na povrchu a vevnitř pěnová, ale propečená.
  6. Po upečení stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout.
  7. Pak ji překlopte na čistou utěrku, stáhněte pečící papír a natřete „lemon curd“, ušlehanou smetanou a poklaďte ovocem.
    1. Pozn.: Lemon curd připravíme smícháním všech ingrediencí. Ty zahříváme ve vodní lázni do konzistence krému.
  8. Pomocí utěrky srolujte.

 

Doufáme, že Vám budou recepty chutnat.

Pokud byste se chtěli o Petře něco dozvědět nebo se rovnou přihlásit na kurz pečení, koukněte na tyto stránky.

Autor: Vojtěch Mach
Komentáře
Přidat vlastní komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
Komentovat
Přidat vlastní komentář