Jak se přiblížit k dětským snům i v dospělosti • Home Credit Blog •…
Rady a návody > Ze života do života > Jak se přiblížit k dětským snům i v dospělosti

Jak se přiblížit k dětským snům i v dospělosti

14. 11. 2016
“Až vyrostu, budu kosmonautem. Nebo spisovatelem. A budu malovat a mít rockovou kapelu.” Také jste měli sen, který ve vás ještě pořád tiše spí? Ještě nemusí být pozdě si sny alespoň částečně splnit.
Jak se priblizit k detskym snum

Investujte do sebe

Pokud máte pocit, že vám brání nedostatečné vzdělání, udělejte první krok a začněte na sobě pracovat. Přinášíme vám totiž výběr stránek, na kterých si můžete prohloubit a rozšířit své znalosti nebo vypilovat dovednosti.


Nejprve se podíváme na ty, které jsou česky a zdarma:

  • Seduo.cz - 21 bezplatných kurzů (další jsou placené), díky kterým zazáříte v práci nebo vás nakopnou do vlastního podnikání.
  • Khanova škola - Přednášky jsou primárně určeny pro školáky, ale krátká videa z oblasti matematiky, fyziky, informatiky, ekonomie, biologie nebo dějepisu zaujmou i starší dychtivce po informacích.

Rychlé oči, prsty a bystrý mozek

Píšete “všema dvěma”, přečíst článek vám trvá věky a za hodinu už ani nevíte, o čem jste si četli? Můžete zapracovat na schopnostech, díky kterým stoupnete v očích svých šéfů a oceníte je i v každodenním životě. A kdo ví, třeba vám pomohou i ve vysněné kariéře spisovatelů.

  • Psaní hravě - Rozvernou formou se postupně naučíte používat při psaní všech deset prstů a ušetřit tak ročně až 300 hodin nad klávesnicí.
  • Rozečti se - Pamatujete si film Číslo 5 žije? Tak rychle jako filmový robot sice číst nebudete, ale dostanete se třeba na dvojnásobek současné rychlosti. První tři lekce vyzkoušíte zdarma, plná verze je placená.
  • Mentem - Potrénujte svůj mozek. 25 her navržených psychology vás nejen pobaví, ale pomohou vám vylepšit paměť, pozornost nebo prostorovou orientaci.

Staňte se odborníkem na cokoliv

Pokud se ale chcete vzdělávat ve složitějších nebo méně běžných odvětvích, nejvíce zdrojů najdete v angličtině. Ačkoliv v cizím jazyce lehce tápete, kurzy rozhodně nezavrhujte. Vedle nových informací totiž získáváte skvělou možnost si angličtinu procvičit.


Kurzy připravují špičkové světové univerzity, velké společnosti nebo nadšenci do vzdělávání.

  • Coursera - Kurzy o zdravé výživě, základy jazzové improvizace, psychologii barev nebo o vaření s dětmi. Ať už se rozhodnete naučit se hrát na kytaru, dozvědět se více o budhismu nebo pochopit teorii her, jste na správném místě.
  • EdX - Stejně jako na Coursera, i zde na vás čeká více než 1000 kurzů pokrývajících většinu odvětví lidské činnosti. Najdete zde ale více přednášek zaměřených na přírodní vědy, IT a vědu obecně.
  • Open2Study - Australská vzdělávací platforma, kde najdete sice méně videí, ale nabídka je i tak široká.


U většiny těchto kurzů získáváte znalosti s dalšími studenty v reálném čase - vzájemně si například hodnotíte týdenní úkoly, máte k dispozici studijní fóra a diskuze v kurzu. Pokud si zvolíte placenou verzi, obdržíte po úspěšném absolvování certifikát.

Vyrazte na cestu za vzděláním i dětskými sny

Ačkoliv se možná kosmonautem nestanete, díky rozšíření znalostí si můžete polepšit v práci nebo se zase o krok přiblížíte k vysněnému povolání.

A nebo se s některými kurzy jen dobře pobavíte. Vyzkoušejte třeba:

Jaký kurz by se vám hodil, abyste mohli dělat vaše vysněné povolání z dětství?

Autor: Redakce Home Credit
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Poplatky kopie
Předchozí článek

7 zbytečných poplatků, kterým se můžete vyhnout

Rady a návody > Finance
Shutterstock 272358746 low
Následující článek

8 chyb, kvůli kterým přicházíte o peníze

Rady a návody > Finance