V kuchyni ušetříte i se starými spotřebiči, držte se prověřených rad

0 komentářů
491 přečtení
27.5.2016

Kvůli mnoha spotřebičům je kuchyně velkým žroutem energií. Není se čemu divit, většina domácností vaří téměř denně. I přesto můžete ročně ušetřit stovky korun. Poradíme, jak vybrat úsporné spotřebiče, pomohu vám také osvědčené triky.

Při koupi chladničky přepočítejte, zda se vám vyplatí

Chladnička je zapnutá ve dne v noci, na celkové spotřebě domácnosti má tedy lví podíl. Jestli se rozhodnete pro koupi nové, zjistěte si její energetickou náročnost. Kupte tu s nejvýhodnějším poměrem cena/výkon. Dnes se chladničky vyrábějí pouze v energetické kategorii “A” a vyšší, investice se vám tak za pár let vrátí.

Denní provoz nejmodernějších lednic vás vyjde na 1,60 korun, zatímco 15 let stará chladnička vás denně stojí i 12 korun. Když vyměníte starou chladničku za novou, uspoříte za rok téměř 4 000 korun.

Ušetříte i rozumným umístěním chladničky. Rozhodně ji nedávejte vedle trouby, nebo sporáku, které sálají teplo. Když chladnička stojí vedle zdroje tepla, spotřebuje víc energie na chlazení, a to stojí více peněz. Postavte ji nejlépe do stinného koutu.

Nezapomeňte pravidelně chladničku odmrazovat. Pouhé 3 milimetru ledu zvyšují spotřebu elektřiny až o 75 %.

 

Ušetřete

 

Nový sporák? Nejefektivnější je indukční deska

V porovnání s elektrickým i plynovým sporákem je indukční deska nejvýhodnější. Sice je o něco dražší, ale náklady se vám vrátí díky rychlejšímu vaření. Výběrem méně známého, ale kvalitního spotřebiče můžete ušetřit i několik stovek.

Ušetřit ale můžete i s plynovým sporákem. Pravidelně čistěte okolí hořáků, zbylá mastnota snižuje tepelnou účinnost. Důležitá je i volba správných hrnců. Plocha dna by měla kopírovat velikost jednotlivých plotýnek. Příliš malý, nebo velký hrnec vaření prodraží.

U elektrického sporáku i indukční desky využívejte zbytkové teplo. Plotýnky vypněte pět minut před koncem vaření, jídlo dovaříte na chladnoucí ploše.

 

Pokličky a tlakový hrnec jsou k nezaplacení

Ať už používáte k vaření plyn, indukci, nebo elektrický sporák, využívejte pokličky.

Vaření je rychlejší, snížíte spotřebu a tím ušetříte. Bez pokličky je spotřeba vyšší o 150 až 300 %.

Dalším užitečným pomocníkem je tlakový hrnec. Papiňák dokáže uspořit až 60 % nákladů na energie a 80 % času. Oběd uvařený v páře je navíc velmi zdravý.

 

Nádobí svěřte myčce

I umývání nádobí skrývá potenciál pro úsporu nemalých částek. Zejména pokud ho umýváte ručně. Myčka nádobí spotřebuje zlomek vody a vy ušetříte až 30 % nákladů. Pravidelně ale čistěte filtr, zachováte účinnost myčky.

Jste-li zastánci ručního umývání, alespoň si napusťte plný dřez a nádobí oplachujte. Nemyjte jej pod tekoucí vodou, to je nejdražší možnost.

 

Rychlovarnou konvici nepoužívejte jen na čaj

Pro ohřev vody je nejvýhodnější rychlovarná konvice. Využijte ji i například k přípravě špaget. Neohřívejte vodu na sporáku, špagety zalijte vřelou vodou z konvice. Voda se v konvici ohřeje rychleji než na sporáku a vy ušetříte. Ohřívejte ale jen tolik vody, kolik potřebujete.

 

Jak šetříte v kuchyni vy? Podělte se s námi o tipy v komentářích, nebo na Facebooku.

 

Autor: Redakce Home Credit
Komentáře
Přidat vlastní komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
Komentovat
Přidat vlastní komentář