Věci, za které dobrovolně platíme více, než je nutné • Home Credit…
Rady a návody > Finance, Ze života do života > Věci, za které dobrovolně platíme více, než je nutné

Věci, za které dobrovolně platíme více, než je nutné

28. 3. 2022
Víme, že stojí až hříšné peníze, ale stejně jim neodoláme. Proč za některé výrobky platíme tak ochotně přemrštěnou cenu? V redakci jsme se podívali na své vlastní výdaje a zjistili, na kterých položkách si dobrovolně připlácíme nejvíce.
Shutterstock 421360237 e1527148829768

Svačinky

Svůdně na vás pomrkávají v pekárnách nebo kavárnách. Zelený salátek vypadá tak křupavě a nad ním vykukuje žluťoučký sýr. A vy máte hlad. Za pár minut už se s chutí zakusujete do housky plněné třemi plátky sýra, jedním listem salátu a půlkou rajčete.

Pořizovací cena? Kolem 50 korun. Za suroviny na srovnatelnou svačinu byste ale zaplatili sotva třetinu.

Náš tip: Z domu neodcházejte alespoň bez malé svačinky v tašce. Stačí do uzavíratelného sáčku nasypat hrst ořechů nebo přibalit jablko či sladkou tyčinku. Když vás přepadne mlsná, budete připraveni.

 

Balená voda

Z hor, z ledovce, s minerály. Některé vody jsou při stáčení do lahví skutečně obohacené o tělu prospěšné látky, ale než otočíte víčkem a uslyšíte známý sykot, uplyne většinou dlouhá doba. A během té se mohou méně přínosné látky dostat z plastové lahve do vaší vody.

Zatímco za lahev balené vody zaplatíte klidně 30 korun, z kohoutku ji máte i stonásobně levnější. A zaručeně čerstvější.

Náš tip: Pořiďte si cestovní láhev z bezpečného materiálu, který do vody škodlivé látky neuvolňuje. Některé lahve mají i filtry na bylinky nebo ovoce, kterými si svoji vodu můžete ochutit.

 

Kosmetika

Běžné krémy na ruce, lesk na rty nebo třeba řasenka. Prostudovali jste někdy jejich etikety? Stojí totiž za pozornost. U některých výrobků totiž mnohdy platíte především za značku. Složením shodné přípravky objevíte i ve své drogerii, pouze s výrazně nižší cifrou na cenovce.

Náš tip: Například u řasenky se složení výrazně neobměňuje. Za konečný výsledek vděčíte především správně tvarovanému kartáčku. Pokud si tedy pořídíte řasenku s kartáčkem, který vám vyhovuje, rozhodně kartáček nevyhazujte a používejte ho dál s novou řasenkou.

 

Boxy na obědy

I největším příznivcům krabiček s domácí stravou se někdy nezadaří a oběd si do práce nestihnou připravit. V tu chvíli vyrazí do nejbližšího bistra ulovit oběd. Ale ke každému jídlu s sebou počítejte s 5 až 20 korunami za zabalení.

Pokud pro obědy chodíte častěji, krabičky z restaurace se vám řádně prodraží. Náklady na přenos jídla přitom můžete snadno srazit na nulu.

Náš tip: Zjistěte, zda je možné vyrazit pro jídlo s vlastní krabičkou. Ušetříte tak nejen peníze, ale můžete mít i dobrý pocit, že jste nevyprodukovali další zbytečný odpad.

 

Čisticí prostředky

Usměvavé hospodyňky ukazují dokonale čisté prádlo, nablýskané skleničky a oslnivě zářící toaletu. A my v touze mít stejně uklizenou domácnost ochotně podlehneme svodům reklamy a zakoupíme nový, ještě lepší a silnější prostředek.

Jenže svým složením se od dříve používaného přípravku téměř neliší. Rozdíl v ceně je ale mnohdy 50 až 100 korun.

Náš tip: Nenechte se zlákat nejnovějšími produkty. Účinné čisticí prostředky si můžete vyrobit i doma za pár korun.

 

Zpracované potraviny

Strouhaný sýr, slanina na kostičky, oloupaný česnek. Potraviny nachystané k rychlému použití nás ale stojí výrazně více peněz, než zaplatíme za jejich nezpracované varianty.

Náš tip: U zpracovaných potravin vždy porovnejte cenu i s běžnou variantou. Pokud je například strouhaný sýr výrazně dražší, kupte raději kus v celku a sami si ho nastrouhejte.

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 1912847155 scaled
Předchozí článek

Víte, co je to IBAN, SWIFT nebo BIC?

Rady a návody > Finance
2017 03 01
Následující článek

Prosíme, stěžujte si!

Příběhy > Našich zákazníků