Víte, co je to IBAN, SWIFT nebo BIC? • Home Credit Blog
Rady a návody > Finance > Víte, co je to IBAN, SWIFT nebo BIC?

Víte, co je to IBAN, SWIFT nebo BIC?

29. 3. 2022
Pojmy a zkratky ve světě financí dokáží pořádně zamotat hlavu. Přečtěte si, co znamená SWIFT, BIC, nebo IBAN a mějte v tom jednou pro vždy jasno.
Shutterstock 1912847155 scaled

Zkratku RPSN již jistě znáte. Pokud byste však přeci jen nevěděli, můžete si projít naši Finanční abecedu díl 1. nebo díl 2., kde najdete vysvětlení nejčastějších zkratek.

Dnes se ale budeme věnovat právě zkratkám IBAN, SWIFT či BIC. 

IBAN

(International Bank Account Number) je mezinárodní číslo bankovního účtu, které se používá při mezinárodních transakcích. Zpravidla obsahuje 34 znaků a zahrnuje všechny potřebné informace, jako například číslo účtu, název a pobočku banky a kód země. 

IBAN číslo najdete ve svém internetovém bankovnictví, nebo je většinou uvedený také přímo ve výpisu z účtu. 

SWIFT

(Stands for the Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je společenství globálních mezibankovních finančních telekomunikací. Jedná se o zabezpečenou síť určenou pro finanční transakce a výměnu informací o transakcích zapojených zemí (přibližně 212 zemí světa).

BIC

(Business Identifier Codes) je identifikační kód banky. Občas se také nazývá SWIFT adresa nebo SWIFT kód. Zpravidla se skládá z 8 nebo 11 znaků a používá se také v mezinárodních transakcích. Každá banka má svůj jedinečný kód.

SWIFT / BIC kód můžete najít u své banky nebo jej vyhledat například tady: https://wise.com/cz/swift-codes/banks 


K čemu to je? 

Tyto kódy jsou určeny především pro mezinárodní transakce. Typicky, když provádíte platbu na zahraniční účet nebo naopak. K zaslání plateb na správný účet je třeba mít identifikátory, které splňují mezinárodní standardy. 

Jak je použít? 

Platbu do zahraničí provedete většinou přes své internetové bankovnictví. Zde hledejte stránku nazvanou "Zahraniční nebo SEPA úhrada". V této době je průběh intuitivní a bankovnictví za vás kontroluje správnost zadaných údajů. Jediné co k provedení platby potřebujete je znát několik údajů o účtu, na který chcete peníze zaslat:

  1. IBAN číslo účtu, na který zasíláte peníze
  2. SWIFT kód (BIC kód), který značí mezinárodní kód banky
  3. Název účtu a adresu příjemce (jméno a příjmení majitele účtu)
Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Co hlida omb
Předchozí článek

Ombudsman Home Creditu hlídá dodržování 10 zásad

Příběhy > Ze života v Home Creditu
Shutterstock 421360237 e1527148829768
Následující článek

Věci, za které dobrovolně platíme více, než je nutné

Rady a návody > Finance, Ze života do života