Změna osobních údajů: kde všude ji musíte nahlásit? • Home Credit Blog
Rady a návody > Úřady > Změna osobních údajů: kde všude ji musíte nahlásit?

Změna osobních údajů: kde všude ji musíte nahlásit?

16. 10. 2023
Každý v životě narazí na situaci, kdy se změní některý z jeho osobních údajů. Nejčastěji je to trvalé bydliště kvůli stěhování a změna příjmení po svatbě případně rozvodu. Tuto změnu je třeba zanést i na úřady a další instituce. Na co nezapomenout?
1152901 319786

Občanku jako první

Prvním krokem, který je potřeba udělat, je nový občanský průkaz. Ten potřebujete vyměnit pokaždé, kdy se jakýkoliv z údajů v něm uvedených změní. Změnu provedete na obecním úřadě obce s rozšířenou působností a s sebou budete potřebovat starý občanský průkaz a také důkaz o tom, že ke změně skutečně došlo. To nejčastěji znamená nájemní nebo kupní smlouvu na byt či dům nebo oddací list. Změnu musíte na úřadu nahlásit nejpozději do patnácti dnů od chvíle, kdy k ní došlo. Na vyhotovení nového občanského průkazu má úřad třicet dnů. Využít můžete i zkrácené lhůty pěti dnů nebo 24 hodin, to je ale za poplatek: V prvém případě je to 500 Kč, v tom druhém 1 000 Kč.

Výhodou je, že změna údajů v občanském průkazu se automaticky propíše i do dalších databází státu. Nemusíte tak utíkat ani na finanční úřad ani na živnostenský úřad, v případě tedy, že máte sídlo podnikání na adrese trvalého pobytu.

Dalším důležitým dokladem, jehož změnu si je potřeba pohlídat, je řidičský průkaz. Změna je nutná v případě, kdy jste změnili jméno případně jste se přestěhovali do jiné obce s rozšířenou působností, resp. obce, která pod ní spadá.

Nový budete potřebovat i cestovní pas, ale pokud zrovna nevyrážíte na cesty není nutné spěchat a pohodlně si o výměnu zažádejte až s novým občanským průkazem. Budete mít snazší práci. Nový cestovní pas pak dostanete do třiceti dnů od podání žádosti. I tady lze ale využít zrychlených lhůt, tj. do pěti dnů nebo 24 hodin. V případě výroby pasu do druhého si jej ale budete muset vyzvednout v Praze na Ministerstvu zahraničí.

Banky, auto, ale i věrnostní kartičky

Když už máte vyřízené doklady, čeká vás nahlášení změny údajů na další instituce. Snažte si vzpomenout ideálně na všechny, byť uznáváme, že občas je těžké si vybavit, kde všude je váš trvalý pobyt nebo jménu uvedeno. Ve vlastním zájmu se ale pokuste nic nevynechat, vyhnete se tak případným problémům.

Kam všude je třeba změnu trvalého pobytu dále nahlásit a v jaké časové lhůtě:

  • Zdravotní pojišťovna (do 30 dnů)
  • Úřad práce, jste-li tam evidování (do 8 dnů)
  • Registr řidičů a vozidel – potřebujete nové technické průkazy ke svému vozu
  • Katastr nemovitostí – lze pomocí formuláře dostupného online, který stačí poslat poštou

Osobní údaje jsou pak zaznamenány u celé řady soukromých společností. Máme na mysli zejména poskytovatele internetu a telefonních služeb, soukromé životní či penzijní spoření, úvěrové společnosti, banky, dodavatelé energie, poskytovatelé služeb nebo dopravní podnik.

V posledním kole vysypte peněženku (nebo projděte aplikaci v telefonu) a podívejte se na všechny vaše věrnostní kartičky. I tam jsou vaše osobní údaje zaregistrované a pokud byste je nezměnili, s daným obchodem by to poněkud ztížilo komunikaci.

 

Autor: Vojtěch Mach
Sdílet na sociálních sítích
Facebook LinkedIn
Shutterstock 112417061
Předchozí článek

Koupit auto z bazaru nebo od soukromníka?

Rady a návody > Finance
Shutterstock 2249776767 scaled
Následující článek

Jak na financování studentského života?

Rady a návody > Finance