Jak správně dávat spropitné, abyste obsluhu neurazili

0 komentářů
830 přečtení
28.7.2016

10 procent z útraty. Tolik byste podle nepsaných pravidel měli dávat jako spropitné v restauraci. Podle výzkumu mezi českými hosty ale 80 procent z dotazovaných jen zaokrouhluje částku nahoru bez ohledu na celkovou útratu.

Češi nejčastěji nechají obsluze peníze navíc, pokud jsou spokojení se servisem i jídlem. Někteří číšníky odmění jen v případě mimořádných událostí, jako je svatba nebo rodinná oslava.

Najdou se i hosté, kteří spropitné dávají jen na pracovní schůzce nebo rande, protože nechtějí před protějškem vypadat špatně.

 

Za extra spokojenost 5 procent navíc

Když se už Češi rozhodnou dát obsluze odměnu, většinou jen zaokrouhlí účet. Při nízkých útratách za pivo nebo dvě je tento způsob relativně v pořádku. Pokud ale při platbě za oběd za sedm set korun necháte spropitné čtyři koruny, vypadá to špatně.

Podle nepsaných pravidel byste měli obsluhu odměnit sedmdesáti korunami. Pokud jste byli extra spokojení se servisem, můžete číšníkovi dát i 105 korun, tedy 15 procent z útraty. Samozřejmě pokud číšník neodvedl dobrou práci, dejte mu spropitné nižší.

Dávání nízkého spropitného vypadá obzvlášť špatně v luxusnějších podnicích. Před návštěvou restaurace si proto projděte on-line jídelní lístek a přičtěte k cenám 10 procent. Pokud se vám bude částka zdát příliš vysoká, zvolte raději jiný podnik.

 

Jiný kraj, jiný mrav

Přísloví „jiný kraj, jiný mrav“ platí i v případě spropitného. Před odjezdem do zahraničí si proto nastudujte, jak odměňují obsluhu v dané zemi. V zemích, jako je Francie, Finsko nebo Dánsko, je třeba spropitné zahrnuté už v ceně za jídlo. Nemusíte tak číšníkům nechávat peníze navíc.

Naopak ve Spojených státech amerických tvoří spropitné podstatnou část platu obsluhy. Proto jim lidé běžně nechávají i 20 procent z útraty.

Problémy s výší odměny pro obsluhu určitě nebudete mít v asijských státech. Číšníci tam totiž většinou spropitné nepřijmou. Naopak byste je mohli urazit, kdybyste jim peníze nutili.

 

Spropitné při platbě kartou

V dnešní době každý běžně platí kartou. Pokud takto hradíte i útratu v restauraci, máte dvě možnosti, jak obsluhu odměnit. Buď zadejte spropitné přímo do platebního terminálu, nebo dejte číšníkům drobné v hotovosti.

Zvláště ve druhém případě pak dodržujte zásadu 10 procent z útraty. Protože vyskládat číšníkovi do ruky čtyři koruny vypadá opravdu nedůstojně.

 

Jak vysoké spropitné dáváte vy? Podělte se o to s námi v komentářích nebo na Facebooku!

 

Autor: Redakce Home Credit
Komentáře
Přidat vlastní komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
Komentovat
Přidat vlastní komentář