Zmrzlina je vášeň. Známe místa, kde dostanete tu nejlepší

0 komentářů
442 přečtení
20.2.2018

V pivní olympiádě by Čecha nikdo na světě nepřepil. Pokud by se ale pustil do souboje v disciplíně slízaných kopečků zmrzliny, zůstal by na chvostu. To ale neznamená, že Češi neumí udělat božský kopeček. Ukážeme vám nejlepší místa v Česku, která milovníci téhle pochoutky nesmí minout.

Kopečková, točená, na špejli nebo raději rovnou vrchovatý kyblík? Opravdoví milovníci ji můžou v jakémkoliv množství, v každé roční době, nebojí se experimentovat a za obzvláště vydařenou neváhají cestovat. Ano, řeč je o zmrzlině!

I když Češi rozhodně nepatří mezi největší konzumenty tohoto chladivého dezertu (mimochodem, naše spotřeba je osmkrát menší než na Novém Zélandu), minimálně v létě si zmrzlinu dopřeje snad každý. Jen v balené formě jí spořádáme na hlavu přibližně 3,5 litru ročně. Nic proti Míšovi, Mrožovi, ruské zmrzlině nebo klasickému Ledňáčkovi, ale skutečné mrazivé skvosty dostanete jen z rukou špičkových zmrzlinářů. A těch je dnes i v Česku hned několik!

 

V Praze se mlsá za dvě stovky do omdlení

 

Na nezapomenutelnou zmrzlinu si můžete zajít i dříve, než schováte kulichy do skříní. Třeba v Praze najdete vyhlášené Angelato. Kromě smetanových zmrzlin a sorbetů stojí za pozornost kategorie jedinečných zmrzlin. Do kornoutu si můžete nandat třeba kopeček špenátové, kopřivové, rýžové nebo chřestové zmrzliny. Hitem loňského května byla varianta černý kokos, opravdu černá zmrzlina.

Na pravou italskou řemeslnou zmrzlinu můžete zajít do Crème de la Crème. Umění a zkušenosti nejlepších italských zmrzlinářů přivezl do Prahy Honza Hochseiger alias „pan Zmrzlinka“. Vychutnat si můžete řadu smetanových variant, od oblíbené vanilky přes hořkou čokoládu s chilli až po karamel a mořskou sůl. Samozřejmostí jsou ovocné sorbety, verze pro vegany, zmrzliny bez cukru i sezonní speciály. Pokud máte nutkání ochutnat všechny, vezměte si do ruky rovnou bezedný kelímek za dvě stovky. Pro ty, co se chtějí rozdělit, je správná „velikost“ rodinné balení. 

Pokud hledáte něco originálnějšího, navštivte Amato. Tady kromě zmrzliny najdete i další zmrzlinové výrobky jako dorty, zmrzlinová lízátka, nanuky nebo minikornoutky. Na pražské zmrzlinové cestě můžete nakouknout i do ostatních zajímavých podniků, jako je Zmrzlinář nebo Puro Gelato.

 

Ani v Brně nečekejte zmrzlinovou nudu

 

Možná tak trochu natruc Pražákům mají v BRNĚ kavárnu PRAHA. Ochutnat tady můžete ručně vyráběné nanuky PRAHA. Nabídka kopíruje dostupnost sezonních surovin, proto se můžete těšit třeba na ovocné nanuky z čerstvých malin. Zajímavé jsou kombinace ovoce s bylinkami, kořením, čajem nebo alkoholem. Zkrátka nepřijdete ani v zimě, kdy na vás budou čekat krémové nanuky obalené v čokoládě.

Dalším zajímavým brněnským podnikem je cukrárna Tutti Frutti. Jejich veganský Božský kopeček si v létě koupíte z pojízdného tuk tuku – krouží kolem Zelňáku, Svoboďáku, Moraváku nebo v parku v Lužánkách. Českou řemeslnou kopečkovou zmrzlinu i výbornou točenou dostanete také ve dvou kamenných prodejnách této cukrárny v Jiráskově ulici a na Mendlově náměstí.

 

Další zajímavá místa v Česku

Zmrzlinové překvapení vás čeká i na místech, kde byste to vůbec nečekali. Třeba kousek od Pardubic ve vesničce Kunětice, pod hradem Kunětická hora, si můžete koupit u stánku ručně vyráběné nanuky, kterým se neřekne jinak než Kunětická zmrzka na klacku, zmrzlinu v tubě, zmrzlinové dorty nebo poctivou točenou. Špachtlovou zmrzlinu z Kunětic jste si mohli loni v létě koupit i přímo z Mňam káry v Pardubicích u Wonkova mostu.

Milovníci poctivých chutí prvorepublikových receptur by neměli minout zmrzlinárnu 2AD rodiny Hrivňákových. Kromě již zmíněné pražské pobočky s názvem Zmrzlinář si můžete zajet přímo do Kačic. Výrobky této rodiny ochutnáte i ve vybraných restauracích a kavárnách v různých koutech České republiky (aktuální seznam naleznete zde).

Pokud si uděláte výlet do Kladna, určitě přibrzděte v cukrárně Venezia. Zmrzlinář Antonín Pudil, který absolvoval nejvyšší školu pro zmrzlináře Carpigiani Gelato University v Boloni, sází nejen na staré italské receptury, ale i na vlastní recepty. Ochutnat můžete například zmrzlinu kozí nebo ovčí. Samozřejmostí jsou přírodní suroviny. Druhou provozovnu cukrárny Venezia nejdete také ve Slaném.

 

Míst slibujících nezapomenutelný zmrzlinový zážitek je v Česku určitě ještě mnohem více. Vzpomeňte si třeba na limitovanou edici speciální černé kozí zmrzliny Fénix z Vizovic. Napište nám do komentářů pod článkem, kam chodíte na božské kopečky vy!

 

Autor: Markéta Zvolská
Komentáře
Přidat vlastní komentář
Tento článek ještě nikdo nekomentoval. Buďte první.
Komentovat
Přidat vlastní komentář